Archeologisch onderzoek voorafgaand aan aanleg waterspeelplaats Grote Markt, nu Tijns Waterplein.

31-03-2022
Grote markt cooltown2
Grote Markt Cooltown1

Archeologen hebben het afgelopen najaar recht tegenover het stadhuis op de Grote Markt onderzoek uitgevoerd op de plaats waar nu een waterspeelplek aangelegd is. Deze is met een financiële bijdrage van de Europese Unie vanuit het project Cool Towns bekostigd. De fontein krijgt liefdevolle naam Tijns Waterplein. Op die manier wordt Tijn Kolsteren uit Hapert geëerd. Dat is het zesjarige zieke jongetje dat ieders hart stal door nagels te lakken voor Serious Request in 2016.

Voorafgaand aan dit project is er door de archeologen van Antea Group en de gemeente Breda een opgraving uitgevoerd op wat toch wel een bijzondere locatie was. Het was immers vlak voor het stadhuis, waar al eeuwenlang publieke evenementen plaatsvonden, variërend van volksfeesten tot terechtstellingen

BR 635b 21 0011 low
De aangetroffen bakstenen funderingsblokken. Om verder de diepte in te kunnen zijn ze gefotografeerd, ingetekend en verwijderd.

Op een vrij ondiep niveau werden bakstenen funderingsblokken gevonden met een vierkant gat. Daarvan was in eerst instantie niet duidelijk waartoe die hadden gediend. Al snel na het archeologisch onderzoek bleek , door middel van wat speurwerk naar oude prenten van de Grote Markt, dat ter plaatse een podium kon worden opgericht voor de bovengenoemde gebeurtenissen. Dat zou de aanwezigheid van “blokken-met-gaten” kunnen verklaren. De staanders van het podium konden immers hierin geplaatst worden !

Vrede van munster2
Fragment uit de prent waarop diverse taferelen staan afgebeeld met alle festiviteiten rond de Vrede van Breda in 1667. Te zien is een podium (met trompetters), vlak voor het Stadhuis.

Op een dieper niveau troffen de archeologen een complexe gelaagdheid aan waarin in de onderste lagen in ieder geval vondsten uit de dertiende en veertiende eeuw zijn aangetroffen. Deze zullen het begin van het Marktplein markeren.

De talloze ophogingslagen moeten nog goed bestudeerd worden om toch nog meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van de Grote Markt. We houden u daarvan op de hoogte.

BR 635b 21 0075 low
Zicht op de talloze ophogingslagen die zo'n 750 jaar geschiedenis van de Grote Markt in beeld brengen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven