Het stadhuis: verwoest en herrezen

Bouwwerken
1300 tot heden
Stadhuis Stadhuis

Het stadhuis

Het stadhuis en de markt vervulden van oudsher een belangrijke functie in de stad. Er werden bekendmakingen verricht en vonnissen uitgevoerd. Ook de inhuldiging van de Heer van Breda vond hier plaats.

Na de grote stadsbrand van 1534 werd het uitgebrande stadhuis opnieuw opgebouwd, met gebruikmaking van de gespaard gebleven muurwerk. Hierbij zijn de naastgelegen panden aan het stadhuis toegevoegd. Het allegaartje van panden was een doorn in het oog van het stadsbestuur. Bovendien vonden ze de bouwstijl ouderwets in de achttiende eeuw. Daarom werd er in 1766 voor het oude complex een nieuwe gevel gebouwd. De stadhouderlijke architect Phillips Willem Schonck was de ontwerper. Links van het midden bevindt zich de bordestrap naar de hoofdingang. Dat moest wel omdat de centrale hal van het stadhuis hierachter lag. Dat deze ingangspartij niet in het midden lag, heeft de gemoederen tot het einde van de negentiende eeuw bezig gehouden. In een classicistische gevel vond men symmetrie namelijk heel belangrijk.

In 1925 werd er aan de achterzijde een vleugel aangebouwd, naar ontwerp van de architect J.W. Hanrath. In deze vleugel bevindt zich onder andere de raadzaal met de indrukwekkende open eikenhouten kapconstructie. De vele gebrandschilderde ramen van glaskunstenaar Joep Nicolas zijn voorzien van voorstellingen die verwijzen naar het verleden van Breda, de Nassaus en de deugden voor een goed bestuur.

Grote Markt 38, 4811 XP Breda

Audio fragmenten

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven