Bij de vervanging van het 19e eeuwse hoofdriool aan beide zijden van de Havermarkt kon in de zomer van 1995 een aantal waarnemingen gedaan worden. Interessant hierbij was de vraag of deze waarnemingen iets konden bijdragen aan de ontrafeling van de ontstaansgeschiedenis van dit pleintje.
Waarneming Havermarkt riolering 1995
De Visserstraat, in het verlengde van de Havermarkt, was oorspronkelijk een doorbraak tussen de Brugstraat en de Vismarkt (die dus aanzienlijk verder naar het oosten doorliep). Pas in de 15e eeuw krijgt de Havermarkt zijn huidige vorm doordat na de stadsbrand van 1490 het noordwestelijk gelegen huizenblok aan de Visserstraat niet herbouwd werd.
Helaas werd aan die zijde geen rioolsleuf gegraven. Bij de waarnemingen aan de zuidoostkant van de Havermarkt werd onderin de sleuf een loopniveau ontdekt met takken, natuursteen en opmerkelijk veel sintels. Deze laag kon in de 2e helft van de 13e eeuw worden gedateerd, wat niet overeenkomt met de verwachting dat de doorbraak in het begin van de 14e eeuw plaatsvond. Aan de noordwestzijde werden onderin geen loopniveaus aangetroffen. Dit komt wel overeen met het idee dat aldaar pas na 1490 een straatniveau aanwezig geweest moet zijn. Door de ondiepere ligging zal dit jongere straatniveau volledig verstoord geraakt zijn. Opmerkelijk was de aanwezigheid van 15e (?) eeuws muurwerk op de Havermarkt in het verlengde van de Torenstraat.