Vogelenzanglaan (Ginneken)

Gebieden
1518 tot heden
1599 1599

Het Vogelenzangpad over de Schoolakker rond 1920-1930. Foto: Jan Pel. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Vogelenzanglaan kreeg zijn naam in 1938 en ontleent zijn naam aan het oude Vogelenzangpad dat over de Schoolakker liep (zie ook onder Schoolakker). De naam Vogelenzangpad komt voor het eerst voor op de Wandelkaart voor Ginneken en Omstreken uit 1904.
De toponymist Chr. Buiks geeft een vermelding van den Voogelsanc, gelegen tot Ghinneken inde acker in 1518 en het Vogelsangsken in 1725. Deze veldnaam is volgens Buiks bekend te Bergeik, Esbeek, Hapert en nog in verschillende andere plaatsen van Kempenland. Ook als huisnaam is Vogelzang een frequent optredende naam, terwijl er ook een gelijkluidende familienaam voor komt, bijvoorbeeld in Breda. Mogelijk gaf men volgens Buiks met de naam Vogelzang een stuk onvruchtbare grond aan, te vergelijken met Vogelweide.

Vrijerslaantje

Buiks citeert ook Hermans die voor Vogelzang nog de betekenissen noemt van poëtische naam voor een schone plaats, maar ook beruchte plaats. Waarschijnlijk is deze laatste betekenis het dichtst bij de oorspronkelijke bedoeling van de naam. Vogelen is ook een woord voor geslachtelijke omgang hebben.
De oorspronkelijke betekenis voor Vogelenzangpad zou dan vrijerslaantje zijn. Veranderingen in de zeden maakten het niet meer nodig elkaar verstolen en tersluiks te ontmoeten, waarmee ook de bestaansgrond voor dit soort namen verviel. Vrijerslaantjes waren bijvoorbeeld het Chocoladekantje in het Valkenberg, het Droomlaantje, het Half Maantje (aan de Middellaan) en de Patersmuur (Nijverheidssingel)

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1986), deel 24 en 25, Overakker.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven