Pièrre Kartner

Personen
1935 tot heden
  • Pierre Kartner, alias Vader Abraham in 1985. Foto: Johan van Gurp, BN De Stem, 2003. (Collectie BN De Stem, Johan van Gurp)  

Vader Abraham

Een wereldwijd bekende Bredanaar is Pierre Kartner ofwel Vader Abraham. Petrus Antonius Laurentius Kartner werd in 1935 geboren op het station van Elst, als zoon van de stationschef. In 1939 kwam zijn familie in Breda te wonen. Hij is een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij is ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre.

Huilen is voor jou te laat

Toen hij acht was, won hij zijn eerste talentenjacht. In de jaren zestig deed Kartner ervaring op als artiest in het trio The Headlines. Na het uiteenvallen van die groep was Pierre een tijdje plugger voor een platenmaatschappij. Vervolgens werkte hij vanaf omstreeks 1967 als producer. Heel veel teksten en composities werden door hem voor zichzelf en andere artiesten op papier gezet. De grote klapper maakte hij in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie ‘Huilen is voor jou te laat’.

Vader Abraham

Met de carnavalskraker ‘Vader Abraham had zeven zonen’ in 1971 werd de figuur Vader Abraham geboren. Hij scoorde grote hits met het ‘Smurfenlied’ (1977) en ‘Het Kleine Café Aan De Haven’ (1975). Deze waren wereldwijd een succes. Voor de heropening van de Bredase Haven in 2007 schreef Pierre het Havenlied. Hij zong dit zelf waarbij hij door burgemeester Peter van der Velden op trompet werd begeleid.

Literatuur

Pierre Kartner alias Vader Abraham (Breda, 2002).
Christine Versteegen, Vader Abraham (Vaassen, circa 1987).
John Frijters, Als je wilt weten wie ik ben, het levensverhaal van Pierre Kartner (Zaandam, 1977).

Ook interessant

Haven, 'Kaai' (Centrum)
Haven, 'Kaai' (Centrum) 1450 tot heden
Na de heropening van de Haven is het hier weer levendig geworden....
Gebieden
Grieglaan en componistenbuurt (Ruitersbos)
Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de die...
Gebieden
De Haven gaat weer open
De wens om de in 1964 dichtgeworpen Haven weer open te maken leefde al...
Gebieden
Rietveldvilla's in Montenspark
Ook in de jaren dertig had Breda nog sterk het karakter van een villas...
Bouwwerken

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter