Grieglaan en componistenbuurt (Ruitersbos)

Gebieden
1941 tot heden
Str189 grieglaan Str189 grieglaan

Op de voorgrond de Grieglaan met daarachter het oudere Montensbos en Montenspark dat verder door de componistenbuurt wordt omringd

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
De laatste maal dat thematische straatnaamgeving op grote schaal is toegepast is in Geeren-Zuid en -Noord in 1961, waar de straten genoemd werden naar Nederlandse en Belgische architecten. Thematische straatnaamgeving werd in deze tijd al beschouwd als saai, doods en troosteloos.

Componisten

Op 28 augustus 1941 vergaderde de gemeenteraad voor de laatste maal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alsof de wereld op dat moment niet op instorten stond heeft men in deze vergadering nog straatnamen vastgesteld voor Boeimeer. In de buurt van het Montenspark werden musici gepland, zoals Obrecht, Sweelinck en Valerius. Deze straten zijn nooit aangelegd, maar in 1952 werd toch een begin gemaakt met straten, genoemd naar klassieke componisten in de villawijk Ruitersbos.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven