Oude Terheijdenseweg (Belcrum)

Gebieden
1820 tot heden
STR322 Oude Terheijdenseweg JVG19771024052 STR322 Oude Terheijdenseweg JVG19771024052

De Oude Terheijdenseweg in 1977, nog met stoepbanden, vóór de ombouw naar woonerf. Foto: Johan van Gurp, BN De Stem. coll. Stadsarchief Breda, id.19771024052).

In 1935 werd de Terheijdenseweg verlegd. Het gedeelte van de Terheijdenseweg dat buiten de doorgaande route kwam te liggen kreeg de naam Oude Terheijdenseweg. Het gedeelte van de Terheijdenseweg dat parallel loopt met de Oude Terheijdenseweg werd in de volksmond ook wel de Nieuwe Terheijdenseweg genoemd. De Terheijdenseweg is aangelegd in 1820-1821 als onderdeel van de rijksweg of steenweg van Breda naar Moerdijk. De middeleeuwse weg van Breda naar Terheijden werd gevormd door de huidige Boschstraat, de niet meer bestaande Heistraat (een zijstraat van de Boschstraat ter hoogte van de huidige Korte Boschstraat), de Gasthuiseindse Poort, de Oude Terheijdenseweg, een klein stukje huidige Terheijdenseweg, de Oude Baan (gedeeltelijk verdwenen), de Oude Baan in de Lage Vucht onder Teteringen, de nog steeds bestaande Hartelweg en de Bergen.
Om de veranderingen in de straatloop goed te kunnen zien kunt u een kijkje nemen op de website Topotijdreis

Oude rijkswegen

De eigenschappen van de oude rijkswegen worden tegenwoordig weer sterker gewaardeerd, ook in Breda aangezien die stad is gelegen te midden van een ster van oude rijkswegen. Onder oude rijkswegen verstaan we de wegen die rond 1860, na de voltooiing van het netwerk van grote wegen, eigendom waren van het rijk. Deze wegen zijn meestal kaarsrecht en beplant met bomen. Langs de weg stonden mijlpalen. De Oude Terheijdenseweg heeft tegenwoordig echter sterk het karakter van een woonerf. De typische strakke oude rijkswegbeplanting treffen we hier niet meer aan.

Terheijdensehoek

Na de ontmanteling van de vesting Breda ontstond op Teterings gebied rond de Terheijdenseweg een voorstadje, de Terheijdensehoek genaamd. ‘Hoek’ betekent ‘uithoek’, afgelegen plaats, hier dus aan de kant van Terheijden. Na de annexatie van dit gedeelte van Teteringen in 1927 verdween deze naam.

Literatuur

C.R. Hermans, ‘Geschiedkundig overzigt der Straatwegen in de Provincie Noordbrabant’, in Handelingen van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noordbrabant, 1852.

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven