Korte Boschstraat (Centrum)

Gebieden
1682 tot heden
Str255 korte boschstraat low Str255 korte boschstraat low

De Korte Boschstraat en de Boschpoort vóór het slechten van de wallen, 1869. Foto: Kannemans en Zoon. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

In 1682 werd de vesting Breda gereconstrueerd. Daarbij werden de stadspoorten verplaatst, zodat men niet meer rechttoe rechtaan de stad binnenkwam, maar met een knik van de poort de hoofdstraten bereikte. Op deze manier ontstonden drie pleinen, de zogenaamde wapenpleinen: de Korte Boschstraat, het huidige Van Coothplein en een verdwenen plein bij de Antwerpse Poort aan het einde van de Nieuwe Huizen. Waarschijnlijk werden deze pleinen zo genoemd omdat bij een uitval uit de vesting zich hier soldaten konden verzamelen.

De Boschpoort

In 1687 werden de erven langs de nieuwe straat door de stad uitgegeven. Aanvankelijk werd de straat de Nieuwe Boschstraat genoemd. De huidige Nieuwe Huizen werden op dezelfde manier de Nieuwe Haagdijk genoemd. Vaak werd de Korte Boschstraat echter gewoon onder de Boschstraat gerekend. Soms heette de straat zoiets als het Plein aan de Boschpoort of Bij de Boschpoort of Wapenplein Boschpoort.

Sloop

In 1868 nam de Nederlandse regering het besluit een groot aantal vestingen op te heffen, waaronder Breda. De Domeinen van het Ministerie van Financiën namen de vestinggronden over waarna de vestingen werden gesloopt en op de vrijgekomen gronden wegen werden aangelegd. De bouwterreinen werden vervolgens in kavels verkocht. Leider van deze operatie was de Arnhemse architect F.W. van Gendt. De ontmanteling van de vesting Breda ving aan met het slopen van de stadspoorten, in het voorjaar van 1870 de Ginnekenpoort en de Boschpoort, in de tweede helft van dat jaar de Waterpoort en in het voorjaar van 1871 de Haagpoort. De slechting was voltooid in 1876. Men hechtte geen waarde aan de Boschpoort. Er is zelfs niet over gedacht deze te bewaren en als een losstaand object op het plein te laten staan.

Korte Boschstraat

Pas in 1888 komt voor het eerst de naam Korte Boschstraat voor. Met het invoeren van de nieuwe huisnummering in 1897 werd deze naam definitief.

Archeologisch onderzoek

In 1987 werd op de kruising van de korte Boschstraat en de Sophiastraat bij rioolwerkzaamheden de doorgang van de Boschpoort aangetroffen.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
Gerard Otten, 'De ontmanteling van Breda en het Plan van Uitleg van Van Gendt, 1869-1881', in Jaarboek de Oranjeboom XLIV (1991).
J.M.F. IJsseling, ‘1870: De poorten van Breda geslecht’, in Jaarboek de Oranjeboom XLI (1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven