Kerkstraat (Centrum)

Gebieden
Gebeurtenissen
1892 tot heden
STR343 Kerkstraat 19670158 A low STR343 Kerkstraat 19670158 A low

De sloop van de Maria Hemelvaartkerk, gezien vanuit de Kerkstraat. De torenspits werd op 18 mei 1967 omver getrokken. ( Foto: Ben Speekenbrink, Beeldcollectie Stadsarchief Breda id.19670158)

De Kerkstraat is nu nog een saaie straat achter de Houtmarktpassage, maar op korte termijn zijn hier nieuwe ontwikkelingen te verwachten.

De Blokken of Hoge Barakken

Op de plaats waar nu de Kerkstraat ligt, werd in 1630 een groot aantal barakken gebouwd, kleine huisjes voor de huisvesting van soldaten. Ze hadden, in tegenstelling tot andere barakken, een verdieping en werden daarom de Hoge Barakken genoemd. Van Goor noemt de Hooge Barakken in 1744 als straatnaam, maar dikwijls werden ze onder de Akkerstraat gerekend. In feite waren het drie blokken rug-aan-rugwoningen. In het adresboekje van 1870 staat in het lijstje van wijkmeesters Hooge Barakken, met daarachter tussen haakjes: Blokken. In het adresboekje van 1881 wordt de naam Blokken als enige aanduiding voor deze straat gebruikt. Niet lang daarna zijn de huisjes gesloopt.

Kerkstraat

In 1888 kreeg de gemeente van het Rijk de ondergrond van de Hooge Barakken in eigendom. Daarna werd hier een straat aangelegd, die in 1892 de Kerkstraat genoemd werd naar de kerk van Maria Hemelvaart, waar hij achter lag. Deze is gebouwd in 1889 en ingewijd in 1890. Uiteindelijk had de Kerkstraat door moeten lopen naar het Van Coothplein, maar deze doorbraak is nooit gerealiseerd.

De naam Blokken hield echter nog moedig stand. Hij komt nog voor in het ledenregister van de Broederschap van de Heilige Antonius van 1891 en later en in het lijstje van in de volksmond gebruikelijke namen in het adresboekje van 1905. Het parochiehuis in de Kerkstraat voerde de naam De Blokken zelfs nog tot 1967.

Maria Hemelvaartkerk gesloopt

De Maria Hemelvaartkerk was een indrukwekkende neogotische kerk op de hoek van de Ginnekenstraat en de Houtmarkt. De kerk was ontworpen door de bekende neogotische architect J.J. van Langelaar, een leerling van de grote architect Pierre Cuypers. Een andere kerk van hem bestaat nog steeds, de Kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opneming (Maria Hemelvaart) in Bavel, die laat zien wat hier in Breda verloren is gegaan. In 1967 werd de Hemelvaartkerk, die bijna de hele westzijde van de Kerkstraat in beslag nam, gesloopt. In de jaren zestig kon dit soort kerken nog gesloopt worden zonder protest. In 1976 werd op de plaats daarvan de Houtmarktpassage gebouwd.

Literatuur

J.L.M. de Lepper, Herinnering aan de parochie van Maria Hemelvaart te Breda (Breda, 1966).

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

C.J.A.C. Peeters: ‘Militaire gebouwen in Breda’, in Jaarboek de Oranjeboom XXV (1972).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven