Het Huis Hersbeek is het hofhuis Sint Janstraat 16. De voorgevel dateert van de negentiende eeuw en laat eigenlijk niet vermoeden hoe oud het pand is dat er achter verscholen gaat. Aan de achterzijde, vanuit het binnenhofje Hof van Hersbeek, zien we stenen kruiskozijnen, speklagen en steigergaten die verraden hoe oud het pand in werkelijkheid is.
Huis Hersbeek
Het perceel van het huidige Hof Hersbeek wordt al genoemd in 1417. Dit perceel omvatte toen het huidige Huis Hersbeek en het Huis Ocrum. In 1513 kwam het in handen van Hendrik van Nassau, een zoon van Jan de Bastaard van Nassau die op zijn beurt de zoon was van graaf Jan IV van Nassau en juffrouw Van Loemel. Het huis werd vernield in de grote stadsbrand van 1534. De erfgenamen verkochten in 1536 het braakliggend terrein aan Diederick Zeeszin, rentmeester van de graaf van Nassau. Tussen 27 augustus 1536 en 23 mei 1539 is het huidige Huis Hersbeek gebouwd. Op een gegeven moment is het pand door erfenis en huwelijk in handen gekomen van jonkheer Pauwel van Hersbeeck, heer van Bruinisse. Naar deze eigenaar is het huis bekend gebleven als Huis Hersbeek. De hofhuizen worden in verband gebracht met de aanwezigheid van de Nassaus in Breda vóór de Tachtigjarige Oorlog. Breda wordt tegenwoordig met kracht gepromoot als Nassaustad en aandacht voor de hofhuizen of adellijke woningen kan daarbij helpen.
‘Een verrassende plek in het hartje van de stad’
De Hof van Hersbeek is aangelegd in 2007. Architect Lucas Ruys tekende voor de nieuwe appartementen en de restauratie van het oude Huis Hersbeek. De Bredase kunstenaar Eloi Koreman ontwierp de buitenruimte, het metalen hek in de poort met daarin de woorden ‘Hof van Hersbeek’ en het kunstwerk de Regenmeter. Op 24 juli 2007 stelde het College van Burgemeester en Wethouders de straatnaam vast. De binnenhof is de oude achtertuin, de hof van het Huis Hersbeek, de Hof van Hersbeek dus. Op zaterdag 25 juli 2009 is de Hof van Hersbeek officieel geopend door wethouder Janus Oomen. ‘Een verrassende plek in het hartje van de stad’, noemde de wethouder de Hof van Hersbeek. De steeg kan in de toekomst doorgetrokken worden naar de Oude Vest.