Het Burgerweeshuis

Bouwwerken
1887 tot heden
  • Het Burgerweeshuis  

Het protestantse Bredase weeshuis werd in 1606 opgericht in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters, dat door de reformatie leeg kwam te staan. Het huidige gebouw aan het Kloosterplein dateert uit 1887. Het is gebouwd in Hollandse neorenaissancestijl.

Bijzonder zijn de interieurs van de regentenkamer en de regentessenkamer. Zij waren de bestuurders van het weeshuis en vergaderden in deze pronkkamers. De achttiende-eeuwse interieurs van de kamers zijn hergebruikt in de nieuwbouw.

De regentenkamer heeft een met houtsnijwerk versierd plafond. De wanden zijn bekleed met veelkleurig en uitermate kostbaar goudleerbehang. De schoorsteenmantel is uitgevoerd in rijkgesneden houtwerk. Ook de regentessenkamer heeft een met houtsnijwerk versierd plafond. De schoorsteen is voorzien van een geschilderd bloemstuk. De beschilderde behangsels met bloemvazen zijn het werk van de Bredase schilder J.H. Frederiks uit 1787. Hij was een voormalige weesjongen.

De decoraties zijn uitgevoerd in de zogenaamde Lodewijkstijlen, genoemd naar de Franse koningen Lodewijk XIV, XV en XVI. Deze interieurstijlen waren populair in de achttiende eeuw als gevolg van de Franse invloed


Ook interessant

Kloosterplein (Centrum)
Kloosterplein (Centrum) 1768 tot heden
Het Kloosterplein is een moeilijk te begrenzen ruimte aan de rand van ...
Gebieden
Oude Vest (Centrum)
Oude Vest (Centrum) 1250 tot heden
De Oude Vest vormt een cirkel die rond de kleine binnenstad loopt....
Gebieden
Opgraving Kloosterplein 1983
Tijdens de aanleg van een nieuwe hoofdriolering op het Kloosterplein e...
Archeologie
Zwartzusterklooster
Zwartzusterklooster 1500 tot 1602
Omstreeks 1500 bouwden de Zwarte Zusters een klooster aan de Molenstra...
Bouwwerken

Locatie

Kloosterplein 6, 4811 GN Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief