Werkzaamheden t.b.v. warmtenet in de de Keizerstraat leveren interessante grondsporen op.

25-04-2022
Keizerstraat 1

Bij de grondwerkzaamheden in de Keizerstraat, dicht bij de kruising met de Akkerstraat, zijn grondsporen aangetroffen die direct in verband kunnen worden gebracht met een opmerkelijke natuurlijke laagte.

Al eerder hebben we gepubliceerd over een zeer laag gelegen terrein dat het huidige Nonnenveld, Keizerstraat en Kerkstraat omvat.

De laagte moet een nat en vochtig gebied zijn geweest, lag 2- 2,5 meter lager dan de omgeving en is al duizenden jaren geleden ontstaan.
In de middeleeuwen behoorde het toe aan het klooster St. Catharinadal en was het als boomgaard in gebruik. Zo kan dan ook de naam Nonnenveld verklaard worden. In de 19de en begin 20ste eeuw degradeerde deze buurt tot een bonte verzameling krotten die in de jaren '20 en '30 zijn afgebroken.

Keizerstraat 2
Duidelijk is te zien dat de natuurlijke bodemlagen steil naar beneden duiken. Hetzelfde verschijnsel hebben we gezien aan de overkant van deze laagte, op de Oude Vest.

De laagte van het Nonnenveld kan door dit soort werkzaamheden steeds beter begrensd worden. Het blijft echter een reconstructie. Maar ook door verder archiefonderzoek en bijvoorbeeld door het nemen van bodemmonsters kunnen we steeds meer te weten komen over de Bredanaars gebruik hebben gemaakt van dit terrein.

Keizerstraat
Nonnenveld lips
Uitsnede uit de kaart van Lips die de situatie van ca. 1621 uitbeeldt. Geheel rechts de Ginnekenstraat met haaks daarop zeer nadrukkelijk de Akkerstraat. Deze komt uit op een carrévormig huizenblok: het Nonnenveld. De Keizerstraat liep dus niet verder dan de Akkerstraat. De pijl geeft de locatie van de waarneming globaal weer.
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven