Waterput gevonden uit Tachtigjarige oorlog

17-05-2016

Tijdens een proefsleuvenonderzoek aan de Bavelselaan is een waterput gevonden, die waarschijnlijk is gegraven en gebruikt tijdens de Tachtigjarige oorlog. Op basis van historische bronnen was bekend dat op en rondom deze locatie tijdens het beleg van Breda door Spinola (1624-1625) het kamp Overakker heeft gelegen.

Br 444 16 tekenen waterput
Archeologen documenteren de waterput uit de Tachtigjarige oorlog.

Waterput

Omdat deze waterput maar tijdelijk in gebruik is geweest (tijdens de belegering), was het niet nodig om een diepe en degelijke constructie te maken zoals we die kennen bij boerderijen uit die tijd. Het voldeed om te graven tot het grondwater en een bier- of wijntonnetje in te graven, waarna er water kon worden geput. Vergelijkbare 'tijdelijke' waterputjes zijn gevonden bij legerkampjes uit dezelfde periode bij de opgravingen Steenakker, Wolfslaardreef en Bouverijen Teteringen.

Middeleeuwse greppel

Naast de waterput is er ook een noordoost-zuidwest geori├źnteerde greppel gevonden. Deze greppel kon aan de hand van aardewerk gedateerd worden tussen 900-1250. Mogelijk houdt deze greppel verband met de ontginning van de Ginnekenakker. Bij een archeologisch onderzoek onder het Schoolakkerplein, dat ongeveer 500 meter ten noordwesten ligt, zijn onder andere een huisplattegrond en een waterput gevonden uit dezelfde tijd. Waarschijnlijk behoorden deze bewoningssporen tot een nederzetting van waaruit de Ginnekenakker is ontgonnen.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven