Uit de oude doos (5): wandtegels

20-09-2016

Soms wordt na verloop van tijd vergeten wat er voor moois in het depot opgeslagen ligt. Dan is de verrassing extra groot wanneer er zakken vol scherven van gedecoreerde wandtegels tevoorschijn komen.

BR 22 91 5002 groepsfoto 1a
Negen verschillende thema's op tegels.

Onlangs werden circa 200 dozen bouwkeramiek van de opgraving uit 1991 aan de Molenstraat geïnventariseerd. Tussen de bakstenen, dakpannen en vloertegels bleek ook ruim 60 kg aan wandtegelfragmenten te zitten. Dozen vol tegelfragmenten zijn in het archeologisch centrum uitgelegd en werden door vrijwilligers bij elkaar gezocht.

BR 22 91 5002 overzicht20tegels
Een deel van de tegelfragmenten is uitgelegd om ze bij elkaar te zoeken.

De volgende stap is het beschrijven en registeren van de verschillende decoraties op complete of vrijwel complete tegels. Wat nu al opvalt is dat een aantal thema's regelmatig terugkomt: de meerderheid van de tegels lijkt te bestaan uit zeewezens, soldaten en ruiters. Maar ook tegels met bloemen, schepen, herders of landschappen zijn goed vertegenwoordigd. Dieren zijn er van een doodnormale koe tot en met een fantastische eenhoorn. Uiteraard mogen ook de alom bekende kinderspelen niet ontbreken op de tegels; het boogschieten en het steltlopen zijn bijvoorbeeld te herkennen. Als hoekmotieven hebben de tegelmakers voornamelijk spinnetjes, ossenkoppen en Franse lelies gebruikt. Alle tegels zijn in blauw gedecoreerd en voor zover nu te zien is, dateren ze zonder uitzondering uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De kwaliteit van de tegels verschilt en er zit een aantal misbaksels tussen, zoals tegels met glazuurfouten en gevloeide afbeeldingen. De tegels zijn vierkant en tussen de 12,5 en 13,5 cm hoog en breed. De gemiddelde tegeldikte varieert van 8 tot 12 mm.

De tegelfragmenten zijn afkomstig uit een dichtgestort keldertje onder één van de kleine kamerwoningen aan de Koevoet. Tussen het slooppuin werden geen dateerbare vondsten aangetroffen die een aanwijzing zouden kunnen geven wanneer het puin en de tegels gestort zijn.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven