Het gedeelte straat tussen de samenkomst van de Veemarktstraat en de Catharinastraat en de kruising Kennedylaan Vlaszak heette tot voor kort officieel Boschstraat. Deze situatie, dat een klein stukje Boschstraat ten westen van de kruising lag, was erg verwarrend. In verband met de herontwikkeling van de voormalige Sociale Dienst aan de Vlaszak heeft het college van Burgemeester en Wethouders dan ook op 20 januari 2015 besloten dit gedeelte de naam te geven van Gasthuispoort.
Herontwikkeling
Enkele dagen eerder, op donderdag 15 januari 2015, gaf wethouder Bob Bergkamp, in aanwezigheid van onder andere directeur Ren Maas van Maas-Jacobs Bouwbedrijf, het officiële startsein voor de verbouwing en gedeeltelijke sloop van de Sociale Dienst. Met een shovel haalde hij een deel van de gevel naar beneden.
Het gebouw van de Sociale Dienst op de hoek van de Vlaszak en de Veemarktstraat moet, onder de naam Gasthuyspoort, een mooie nieuwe entree van de binnenstad worden. Vorig jaar september besloot het college reeds het nieuwe binnenhofje met grondgebonden woningen tussen de Veemarktstraat en de Vlaszak, onderdeel van dit project, de naam Wijngaardhof te geven.
De Gasthuispoort
In de middeleeuwen was Breda omringd door een stadsmuur. Het tracé hiervan is nog gemakkelijk te herkennen in de Vlaszak, de Oude Vest, de Houtmarkt, de Karnemelkstraat, de Nieuweweg en de Haven. Er waren drie stadspoorten, de Gasthuispoort (aan het einde van de Veemarktstraat), de Eindpoort of Lombardpoort (aan het einde van de Eindstraat) en de Tolbrugpoort (aan de Tolbrugstraat). Een minder belangrijke poort bevond zich aan de Waterstraat, de Waterpoort.
De Gasthuispoort stond dus aan het einde van de Veemarktstraat. De oorspronkelijke naam van deze straat was de Gasthuisstraat. Het Gasthuis stond op de plaats van het latere Oudemannenhuis (het huidige MOTI) aan de Boschstraat. De oorspronkelijk naam van de Boschstraat was dan ook het Gasthuiseinde, het einde, de voorstad aan de zijde van het Gasthuis.