Oudste Bredase omwalling weer op z'n plek

01-10-2021
Aarden wal

Na enkele jaren goed verpakt geweest te zijn is het monumentale grondprofiel met een afdruk van de oudste aarden stadsomwalling weer zichtbaar in het Archeologische Centrum. Het heeft een lengte van ca. 5,5 meter en bestaat uit 5 afzonderlijke panelen.
In 1983 werd op de hoek van de Molenstraat en Oude Vest in de oostelijke wand van een grote opgravingsput een deel van de middeleeuwse aarden wal zichtbaar. Deze wal was opgeworpen in de late 13de eeuw met zand en leem afkomstig uit de tegelijkertijd gegraven stadsgracht.

De wal wordt zichtbaar in de vorm van schuinlopende zandlagen die direct op de middeleeuwse akker zijn gestort. Direct onder de akker werden ook nog sporen uit de IJzertijd aangetroffen. Kortom meer dan 2000 jaar bewoningsgeschiedenis op 10 vierkante meter grond.

Aarden wal 3
Het betreffende profiel waar tegenaan gaaswerk met sneldrogende kunsthars werd aangebracht waarbij de oppervlaktelaag werd geïmpregneerd. Na uitharding bleef het oppervlakte van het profiel als afdruk achter op het gaas ( natuurlijk wel in spiegelbeeld.....)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven