In januari en februari van dit jaar is er een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd op meerdere percelen tussen de Brigidastraat, Gilzeweg en Eikbergseweg te Bavel. Daarbij kwamen zoveel vondsten en sporen tevoorschijn die samenhangen met het gehucht Eikberg dat er in april een archeologisch vervolgonderzoek is geweest. Tijdens deze opgraving zijn de locaties waar de meeste bewoningssporen verwacht werden verder onderzocht, met als doel om zoveel mogelijk over de ontwikkeling en het karakter van het gehucht Eikberg te weten te komen. Het vervolgonderzoek heeft veel nieuwe sporen en vondstmateriaal opgeleverd.
Opgraving gehucht Eikberg afgerond
04-05-2017Opvallend waren drie waterputten en de bijzondere vondsten die daaruit kwamen. Eén van de waterputten was opgebouwd uit een zeer diep ingegraven houten ton, met daarop een gemetselde bakstenen put (gefundeerd op een wagenwiel) en in het midden een uitgeholde boomstam. Uit de waterput, die waarschijnlijk was hergebruikt als beerput, kwamen onder meer complete houten lepels, een houten bord, een tinnen lepel en een deel van een leren kinderschoen tevoorschijn. Door de natte en besloten omstandigheden onderin de put waren hout, leer, bot en zelfs heibezems goed bewaard gebleven. De houten ton zelf is compleet opgegraven en duig voor duig meegenomen. Alle vondsten lijken te dateren in zestiende en zeventiende eeuw.
Al deze vondsten zullen nu verder onderzocht, gedetermineerd en geconserveerd worden. De informatie uit het vervolgonderzoek zal de komende tijd verwerkt en gebruikt worden om de ontwikkeling van Eikberg in de late middeleeuwen en nieuwe tijd verder in kaart te brengen.