Nieuwe straatnamen op Westrik onder Prinsenbeek

17-08-2018

Op 15 mei 2018 heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Breda nieuwe straatnamen vastgesteld voor de ontwikkeling Westrik onder Prinsenbeek. De nieuwe wijk ligt ten westen van de straat die vanouds Westrik heet en ten noorden van de spoorlijn.

Westrik
Het nieuwe stratenpatroon in de wijk Westrik geprojecteerd op het kadastraal minuutplan van 1824 waarbij de ligging ten opzichte van het oude buurtschap goed zichtbaar is.

De gehuchtnaam Westrik komt al voor in 1408. Volgens de toponiemenonderzoeker Chr. Buiks is Westrik door samentrekking ontstaan uit Westerwijk zoals Oostrik uit Oosterwijk en dergelijke. Oosterwijk komt in de Baronie alleen voor te Alphen. ‘Wijk’ kan betekenen ’dochternederzetting’ of ‘deel van een stad, gebied’, ontleend aan Latijns ‘vicus’, ’dorp, wijk, woonplaats, hofstede’.
Het Prinsenbeekse Westrik ligt ten westen van de locatie van het voormalige kasteel Gageldonk. Buiks vraagt zich af of het vanuit hier gesticht zou kunnen zijn. Er woonden in elk geval veel horigen (“laten”) van Gageldonk in Westerwijk. Laten waren horigen, halfvrije personen die onroerend goed in leen hadden van hun heer. Zij waren gebonden aan het gebied waar zij woonden en werkten.

Nieuwe straatnaam: Westrikse Binnenweg

Het nieuwe plan Westrik wordt ontsloten door een ontsluitingsweg in de vorm van een lus. Deze lus wordt kortgesloten door twee dwarsstraten. Daarom is gekozen voor Westrikse Binnenweg. Hij duidt de functie goed aan en de naam Westrik keert er in terug.

Nieuwe straatnaam: Wilgengrond

De oostelijke dwarsverbinding binnen de Westrikse Binnenweg krijgt de naam Wilgengrond. Er zullen hier inderdaad wilgen worden geplant.

Nieuwe Straatnaam: Schipperenweike

De westelijke dwarsverbinding in Westrik krijgt op voorstel van de Heemkundekring Op de Beek te Prinsenbeek de naam Schipperenweike. ‘Bij iedere oudere Bekenaar is dit stuk land bekend als het weiland van boer Schipperen, oftewel in de volksmond Schipperenwaaien.
Er liep een kerkpaadje langs vanaf Westrik naar de Groenstraat, waarvan veel westelijke bewoners van de Beek gebruik maakten om naar het centrum en de kerk te gaan’, aldus de Heemkundekring. Chr. Buiks heeft een Schipperenweike aangetroffen in een advertentie in het blad de Bredanaar uit 1893: ‘Percelen bouw- en weiland: Schipperenweike 0,72 hectare en 0,95 hectare .’ Een weiland, eigendom van de familie Schipperen, aldus Buiks.

Westrik thumb

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven