Nep of net echt ?

11-10-2024

Twee schoteltjes met een mooie blauwe decoratie. Natuurlijk niet compleet want archeologen vonden deze in 18de eeuwse beerputten. Dat was dè plek om kapot klein huisraad in te dumpen.

BR 32 89 AW0045b
BR 228 09 119 CER AW4997
Links 18de eeuws Chinees porselein uit een beerput, opgegraven in het huis van Brecht. Rechts een Delfts blauw schoteltje uit een beerput, gevonden achter een huis aan de Haagdijk.

Toen vanaf 1602 het eerste Chinese porselein (vanuit een veroverd Portugees schip) naar Amsterdam aangevoerd en verkocht werd waren er in west Nederland al pottenbakkers die fraai gedecoreerde borden van aardewerk vervaardigden. Dat gebeurde in een wat ouderwetse stijl en techniek.

Vanaf het moment dat het eerste Chinese porselein op de markt kwam werd het zo populair dat de "ouderwetse" plateelbakkers snel overschakelden op het beschilderen met Chinese decoraties. Soms nauwkeurige imitaties maar ook vaak gemixt met Europese motieven.

Maar.... in Nederland was het niet mogelijk om porselein te bakken eenvoudigweg omdat de grondstof ontbrak Men moest het doen met de klei die hier of net over de grens voorhanden was. Dat zorgde voor een groot verschil tussen een Chinees gedecoreerd Delfts blauw en Chinees porselein.
Het Delfts aardewerk is relatief zacht en met een wit glazuur afgewerkt. Chinees porselein is klinkend hard en van zichzelf wit. Je kan het altijd testen door het kapot te laten vallen...............

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven