Munitie uit alle tijden

18-01-2024

De metaaldetector neemt bij archeologisch onderzoek een belangrijke plaats in en een belangrijk deel van de vondsten die met het "piepen" worden gevonden bestaat uit munitie.
Ton van Hees, vrijwilliger op het Archeologische Depot, is op het ogenblik bezig met het inventariseren van onze munitievondsten. Dan gaat het dus over kogels die door handvuurwapens werden afgeschoten en kanonskogels. Aan de hand van de vorm en kaliber /diameter van de kogels probeert hij vast te stellen met wat voor type wapen het is afgeschoten.

Rechts een blad dat grotendeels gevuld is met diverse soorten kogels. Daarbij de bekende loden musketkogels die met behulp van een vuursteen en buskruit werden afgevuurd en 19de eeuwse kogels die al slaghoedje hadden.

De oudste kogels die we in Breda hebben zijn (natuur-)stenen kanonskogels uit de 14de en 15de eeuw. In de 16e eeuw volgen de loden musketkogels en worden de kanonskogels van ijzer. In de 19e eeuw ondergaat de kogel een snelle ontwikkeling naar de vorm zoals wij deze nu kennen.

Het mag duidelijk zijn dat afgeschoten munitie uit 80-jarige Oorlog en de 2de Wereldoorlog een groot deel van de collectie vormt. In de tussenliggende periode zijn het vooral voormalige militaire huisvestings- en oefenterreinen die veel munitievondsten opleveren. En voor de duidelijkheid: het gaat hier natuurlijk over afgeschoten kogels en niet over scherpe munitie.

Kanonskogels

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven