Middeleeuwse waterput in volle glorie hersteld

04-08-2023

In april berichtten we al dat de Merovingische boomstam waterput die in ons archeologisch depot staat waterschade had opgelopen. Inmiddels is 'onze' ruim 1300 jaar oude waterput weer terug op depot!

De waterput (uit de 7e eeuw) die gemaakt is van een uitgeholde boomstam werd in 1996 op de locatie van het huidige Rat Verlegh stadion opgegraven en toentertijd geconserveerd met een suikeroplossing. Na al die jaren en een recente waterschade was het tijd om de waterput eens goed na te lopen en opnieuw te laten conserveren.

Vesta conserveringsrapport 45
Vesta conserveringsrapport 45 3
De boomstamwaterput tijdens de conserveringswerkzaamheden. Foto's: Conserveringsatelier Vesta.

Karin Abelskamp van Conserveringsatelier Vesta heeft allereerst de staat van het hout en alle schade aan de waterput in kaart gebracht. Door de jaren heen was de conditie van het hout achteruit gegaan, waardoor de waterput kwetsbaar geworden was. Vervolgens is de waterput grondig gereinigd en zijn alle delen van de put opnieuw geïmpregneerd. Eén van de houtverbindingen van de put was ergens in de afgelopen jaren losgekomen, dus ook die is weer hersteld.

Na deze behandeling is de waterput weer op zijn oude plek teruggeplaatst in het archeologisch depot van de gemeente Breda, waar hij de komende jaren door bezoekers bewonderd kan worden tijdens open dagen en rondleidingen!

Uitpakken waterput groot
Waterput geconserveerd
Links: vol verwachting pakt depotbeheerder Fiep Korstanje de opnieuw geconserveerde waterput uit. Rechts: de gereinigde en opnieuw geconserveerde boomstamwaterput uit de 7e eeuw in volle glorie terug op depot.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven