Een waterput met waterschade

01-04-2023

Tijdens een hevig noodweer in november 2022 ontstond een flinke lekkage in het Archeologisch Centrum. Het water drupte over een opgestelde Merovingische boomstamwaterput. ( 7e eeuw na Chr.) Dat had nogal wat gevolgen voor de conditie van deze put.

BR 53 95 7 low
BR 53 95 HT 3618 0043
Links het uitgraven van de de boomstamwaterput op de huidige parkeerplaats van het Rat Verlegh stadion. Rechts de put zoals deze al 20 jaar op het Archeologisch Centrum staat. De verweerde bovenzijde is dat deel van de put dat zich afwisselend boven en onder het grondwaterniveau bevond.

De boomstamwaterput was in 1996 opgegraven tijdens de bouw van het Rat Verlegh stadion en bestond uit een uitgeholde boomstam die vooraf in drieën was gekloofd. De delen die onder het grondwaterniveau hadden gezeten waren in uitstekende staat.
Maar om ze zo te houden moest het hout geconserveerd worden. Gebruikelijk was de PEG methode. Langdurige onderdompeling in de conserverende vloeistof waardoor het water in het hout werd verdrongen door een wasachtige stof.

Waterput2

Maar..... de PEG methode was te duur en als alternatief werd door het restauratie atelier een langdurig onderdompeling in een suikeroplossing voorgesteld. Dit zou dezelfde conserverende werking hebben. Dit gaat goed als de luchtvochtigheid beneden de 65% blijft. Daarboven trekt suiker juist water aan...........

Zo heeft er op het Archeologisch Centrum al meer dan 20 jaar lang een 1500 jaar oude waterput gestaan die verzadigd is van suiker.

Dat ging goed totdat in afgelopen najaar een lekkage in het plafond boven de put voor nogal wat nattigheid zorgde. De vraag was of door deze lekkage de aanwezige suikers in het hout waren opgelost en dat de conservering daardoor gevaar liep.

De boomstamput gaat nu naar het conserveringsatelier Vesta van Karin Abelskamp. Daar wordt de put grondig onderzocht en wordt bekeken hoe deze opnieuw geconserveerd kan worden.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven