Met de architect Frans Mol een rondje Brabantpark

02-09-2021
Frans Mol

door Frans Gooskens

Tussen 1934 en 1960 krijgt Breda een heel nieuw stadsdeel met de naam Brabantpark. Het oudste deel is een villapark rond de Claudius Prinsenlaan. Na de oorlog komt daar een wederopbouwwijk bij voor 10.000 nieuwe bewoners. De architect Frans Mol is een belangrijke verbindende factor in het Brabantpark.

Vanaf 1951 woont en werkt hij zelf in dit stadsdeel. Hij zal zowel villa's ontwerpen in het oude deel, als scholen, winkels en een kruisgebouw in het nieuwe naoorlogse deel. Hij beheerst diverse stijlen. Bauhausachtige villa's in Boeimeer, jaren dertig woningen ook in Boeimeer én in de Belcrum, tot strakke wederopbouw gebouwen met platte daken en veel glas. Door al die stijlen heen heeft hij altijd veel aandacht voor de ramen en hij gebruikt graag dunne, stalen kozijnen. Verder combineert hij regelmatig verschillende bouwvolumes en houdt van de U-vorm.

Wandeling en Youtube presentatie

Ik kan uit eigen ervaring melden dat het prima wonen is in een woning die door hem is ontworpen. Aan de Teteringsedijk woonde ik meer dan 10 jaar in een Frans Molhuis, trouwens zonder te weten dat hij de architect was. Veel van zijn gebouwen, niet allemaal, hebben de tand des tijds redelijk goed doorstaan. Vandaar dat een wandeling langs zijn ontwerpen de moeite waard is. Je leert beide delen van het Brabantpark dan beter kennen.

Bij de wandeling hoort een online presentatie over het leven en werk van architect Frans Mol met de nadruk op het Brabantpark. Deze presentatie duurt 14 minuten en kan ook los van de wandeling worden bekeken. De presentatie start u via de Youtube afbeelding.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven