Fundamenten van de Gasthuispoort en stadsmuur weer even in zicht.

13-12-2019

Fundamenten van de zuidelijke toren van de Gasthuispoort en de 14e eeuwsestadsmuur zijn tussen 18 en 28 februari 2015 weer even in het zicht geweest. Door de sloopwerkzaamheden van het gebouw dat tussen de Vlaszak en de Veemarkstraat staat, en waar voorheenonder andereBurgerzaken, de Sociale dienst enhet Italiaans restaurant Da Ninoin zaten, kwamen deze sporen weer aan het licht.

BR 20 76 8
BR 20 1520fundament202
Links, het fundament van de zuidelijke poorttoren tijdens de opgraving in 1976 en rechts het fundament tijdens desloopwerkzaamheden in februari 2015.

In 1976 werden, voorafgaand aan de bouw van dit complex, deresten van de zuidelijke toren van de Gasthuispoort en enkele tientallen meters van de 14e eeuwse stadsmuur reeds opgegraven. Misschien herinnert u zich nog dat een reconstructie van het fundament van de poorttoren zichtbaar was in het restaurant Da Nino. Tijdens de sloop zal ongeveer 80 centimeter van hetinde jaren '70gereconstrueerde deel worden verwijderd (de nieuwe opbouw dus), het oorspronkelijkefundament blijft bewaard. Desloopwerkzaamhedenaan en rondom het fundament wordt archeologisch begeleid.

BR 20 1520sfeerfoto
Archeologen van de gemeente Breda begeleiden de sloopwerkzaamheden rondom het fundament van de Gasthuispoort.

Na de realisering van het project Gasthuyspoort zal de locatie van de zuidelijke toren opnieuw beleefbaar worden gemaakt in de openbare ruimte. Meer lezen over de opgraving Gasthuispoort uit 1976.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven