wat te doen met een middeleeuws paard...

07-06-2023

Bij archeologisch onderzoek worden regelmatig dierenbotten gevonden. Bijna altijd gaat het om slacht - en consumptieafval. Een enkele keer worden er complete skeletten opgegraven. Dan gaat het om koeien, schapen, varkens en paarden. En een enkele keer om een hond of een kat. Met dieren die compleet begraven worden is altijd wat aan de hand. Men wist heel goed dat het onverstandig was om een ziek dier te consumeren. Tot ver in de middeleeuwen werden zieke dieren vaak op het erf begraven. Het houden van vee in de stad was tot in de twintigste eeuw nog gebruikelijk. Er is nu nog een generatie Bredanaars die dat meegemaakt heeft.

BR 59 97 paard low

Bij het inventariseren van dierlijk bot gevonden tijdens een opgraving in 1997 aan de Kraanstraat werd een compleet paardenskelet aangetroffen. Het was na de opgraving zorgvuldig verpakt en opgeborgen. Aan de hand van andere vondsten in de grafkuil kon het dier in de 15de eeuw worden gedateerd. De komende tijd zal het skelet onderzocht worden opvallende kenmerken.

BR 59 97 paard1 low cropped
BR 59 97 paard4 low cropped

Het karkas lag begraven op het achterterrein van de Herberg van Thorn. Een middeleeuws gebouw dat lag op de plaats waar nu de Kraanstraat loopt. Via deze link komt u meer te weten over dit verdwenen gebouw. Haksporen in diverse opgegraven botten wijzen er op dat het dier niet in z'n geheel is begraven maar in delen.

Dieren die niet meer geslacht konden worden en dus begraven werden konden natuurlijk voor overlast gaan zorgen. Er was kans op stank en ongedierte. Dus moest er op voldoende diepte begraven worden. Dat was een voorschrift dat het stadsbestuur in de 15de eeuw vast liet leggen in de zogenaamde "keuren". Na de middeleeuwen werd het sowieso verboden om nog dieren op je erf te begraven.

Stads keuren
Een 15de eeuws voorschrift uit het "Houten Boekske" waarin wordt aangegeven dat dieren op voldoende diepte moesten worden begraven om te voorkomen dat honden het karkas bloot zouden leggen. Op het niet nakomen van deze verplichting stond een boete van 5 schelling.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven