Een grote vondst met een verhaal.

04-07-2024

Het archeologische depot heeft van het Stedelijk Museum Breda een aantal voorwerpen in bruikleen die lang geleden in Breda op een of andere manier uit de bodem tevoorschijn zijn gekomen. Dit zal vooral bij sloop-en bouwwerkzaamheden zijn geweest waarbij de vondst uiteindelijk geschonken is aan het voormalige Stedelijke en Bisschoppelijk Museum.

In dit geval gaat het om een enorm middeleeuws voorraadvat, een dolium, dat gevonden is bij de bouw van de nieuwe Amsterdam-Rotterdam bank (nu dus ABN-AMRO) in de Veemarktstraat. Via de fotocollectie van het Stadsarchief Breda was het niet moeilijk om de precieze locatie vast te stellen.

Begin jaren'60 werden er twee panden in de Veemarktstraat gesloopt (nr. 12 en 14) om plaats te maken voor een modern bankgebouw. Eind jaren'70 maakt de bank plaats voor Brejaart Sport maar in 2017 was het ook voor dit familiebedrijf afgelopen.

BR 693 23 AW 6123 cropped

Het enorme voorraadvat is ca. 45 cm hoog en heeft een geschatte inhoud van zo'n 40 liter. Zo'n enorm vat zou als (muisvrije) opslag gediend kunnen hebben voor bijvoorbeeld graan. De potten werden niet op een draaischijf is vervaardigd maar met de hand gevormd. Hoewel dit exemplaar in stukken werd gevonden zijn ze zelden zo compleet. Dit soort aardewerk werd vervaardigd in Elmpt, niet ver over de grens bij Roermond en is tussen 1250 en 1350 te dateren.

AMRO 1960 19600045 Cropped
AMRO JVG19721219010 Cropped
Links een foto uit 1962 van de (leegstaande) panden Veemarktstraat 12 en 14. Rechts een foto van Johan van Gurp met het nieuwbouwcomplex op de twee percelen. (foto links: coll. Stadsarchief Breda. foto rechts: Johan van Gurp/ BN de Stem, coll. Stadsarchief Breda.)

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven