Een bijzonder verhaal: Japan Soya kruikjes

30-03-2017

Dhr. en mevr. Van Meel lazen afgelopen dinsdag 5 augustusmet verbazing een artikel in BN de Stem over de tentoonstelling Archeologisch onderzoek aan de Viandenlaan. Bij het artikel stond namelijk een foto van een voor hen bekend object. Zij bezochten de tentoonstelling in het Stadsarchief, omdat daar een vondst zou staan waar zij een bijzonder verhaal over konden vertellen. Namelijk een Japan Soya kruikje, die tijdens de archeologische opgraving is aangetroffen in de gracht rondom de Oude Pastorie. Sojasaus, een smaakmaker uit de Aziatische keuken, wordt al sinds de 17de eeuw naar Nederland geporteerd. Dit kruikje dateert uit de 19de eeuw.

BR 239 13 krantenartikel
BR 239 13 soya20flesje
Links het krantenartikel over de tentoonstelling "Archeologisch onderzoek aan de Viandenlaan, rechts het Japan Soya kruikje

Mevrouw van Meel vertelt dat zij ook in het bezit is van drie soortgelijke soya kruikjes, die zij gevonden heeftaan de Terheijdenseweg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De drie kruikjes staan voor haar symbool van het overleven van de oorlog en ook als herinnering aan die angstige tijd. Het was in de nadagen van de oorlog, in 1944, toen mijn zus en ik, toen 10 jaar oud, met ma bij een boer op zijn akker korenaren gingen rapen, naast de Terheijdenseweg in de buurt van de vuilnisbelt. Als er vliegtuigen overvlogen, moesten wij snel in een sloot bij de vuilnisbelt schuilen. Er werd dan geschoten op Duitse autos, die over de Terheijdenseweg reden, maar ook op de vuilniswagens van de gemeente die ergop de Duitse wagens leken. Wanneer de vliegtuigen weer uit het zicht waren, mochten wij weer uit de sloot komen om verder de korenaren te rapen. Op een moment dat wij uit de sloot kwamen, vond ik de drie flesjes, die ik nu al 68 jaar heb bewaard. Bij iedere verhuizing neem ik deze steeds mee als aandenken aan die nare tijd waar wij gelukkig goed doorheen gekomen zijn, aldus mevrouw Van Meel.
(Het verhaal van mevr. Van Meel heeft ook in Het Stadsblad Breda gestaan)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven