Resten 17e eeuwse pastorie aangetroffen bij opgraving Viandenlaan

30-03-2017

In de nazomer van 2009 en 2013 heeft er achter het voormalig postkantoor aan de Viandenlaan archeologisch onderzoek plaatsgevonden. De aanleiding voor het onderzoek was de bouw van een nieuw basisschoolcomplex. Hierbij zijn onder andere resten van een pastorie gevonden.

BR 239 13 4
BR 239 13 3
Links een fraai versierd rookpijpje uit de gracht. Rechts een van de vele waterputten bij de pastorie

Pastorie

Uit historische bronnen is bekend dat er op deze locatie in 1608 een woning werd gebouwd voor de plaatselijke pastoor. Dit statige omgrachte gebouw dat de Pastorie heette stond hier tot 1965 waarna het werd afgebroken. Van het pastoriegebouw zelf waren de fundamenten niet meer aanwezig, wel konden we aan de hand van uitgraafkuilen en concentraties van puinresten vaststellen waar het gebouw gestaan moest hebben. Er was nog wel een keldertje aanwezig dat bij de pastorie gehoord moet hebben en er zijn verschillende bakstenen waterputten gevonden die binnen het omgrachte terrein lagen. Gedeeltes van de noordelijke en de oostelijk gracht konden worden opgegraven. Uit de vulling van de gracht is een grote hoeveelheid vondstmateriaal verzameld bijvoorbeeld aardewerk, glas, munten en rookpijpjes. In de noordelijke gracht zijn houten palen gevonden die hebben behoord tot een houten brug over de gracht.

BR 239 13 1824
Op de kadasterkaart uit 1824 is centraal de pastorie met omgrachting en brug te zien met de aansluiting op de Dillenburgstraat.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven