De grootste van Breda......

13-05-2016

Onlangs dook in een amateurcollectie een baksteen op met een bijzondere grootte, nl. 30 x 14.5 x 6 cm. Deze is afkomstig uit een muur die zich bevond onder een 16e/17e eeuwse stadsboerderij in een voormalige steeg aan de Molenstraat, tegenwoordig zo ongeveer ter hoogte van de afdeling non-fictie in de Bibliotheek Breda. Bakstenen van dit formaat, de zg. kloostermoppen, zijn alleen tijdens een opgraving in 1982 op het toen nog braakliggende terrein aan de Molenstraat aangetroffen. De 14e eeuwse stadsmuur, het middeleeuwse klooster Catharinadal (nu Holland Casino), de voorganger van de huidige Grote Kerk en verscheidene opgegraven woonhuizen uit de 14e eeuw hebben een maximaal baksteenlengte van 28/29 cm. Meer gangbaar zijn echter bakstenen met een lengte tussen de 23 en 27 cm.

Grootste20baksteen
De kloostermop met daarboven ter vergelijking een 17e eeuwse baksteen met een voor die tijd gangbaar formaat

Of we hier te doen hebben met het oudste muurfragment in de binnenstad is nog maar de vraag. De stenen kunnen natuurlijk hergebruikt zijn. Onderzoek naar de eventueel aanwezige mortelresten zouden een datering kunnen opleveren van het opmetselen van deze muur.
Een aanwijzing voor de ouderdom zou kunnen zijn de ligging vlak bij de laat 13e eeuwse molenberg. Een kunstmatige heuvel met daarop een windmolen die eigendom was van de Heren van Breda. Een windmolen was een belangrijk en prestigieus object, immers het maalrecht van een "heerlijk" recht. Daar had de Heer het monopolie op. Een bijgebouw zou dus al (deels) uit baksteen kunnen zijn opgebouwd.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven