Boekenweek 'Bij ons in de collectie'

11-03-2024
DSC3431 72dpi

Bij ons in de collectie

Van 16 tot en met 24 maart is het weer Boekenweek! Dit jaar is het thema ‘Bij ons in de familie’. Daar hebben we bij het Stadsarchief en Archeologie ‘Bij ons in de collectie’ van gemaakt en speciaal voor de Boekenweek zijn we onze boekenkasten ingedoken. De kelderdepots van ons Bredase archief zijn namelijk tot de nok toe gevuld met boeken. Wat staat er dan zoal? Officiële verordeningen, wetenschappelijke publicaties, historische kinderboeken en almanakken. Maar ook militaire verhandelingen, bijbels, persoonlijke dagboeken en poëziealbums. Eigenlijk te veel om op te noemen!

Boeken blijven in de bodem niet goed gewaard, maar zelfs in onze archeologische collectie hebben we een paar boeken. In de expo liggen enkele leren boekbanden uit de beerput van Charles de Héraugières uit de zestiende eeuw.

BRD 3 boekband VB KZ met rug vrijst werknr 52 rapp nr 79
Eén van de boekbanden uit de beerput van Charles de Héraugières uit de zestiende eeuw. Foto: Conserveringsatelier Restaura.

Van het oudste tot het kleinste boekje

Het Stadsarchief Breda beheert tienduizenden boeken uit de afgelopen zes eeuwen en laat in deze tijdelijke tentoonstelling een paar van haar schatten uit het depot zien. Het is eigenlijk onmogelijk om een selectie te maken, maar we hebben toch een paar bijzondere boeken uitgekozen. Van het kleinste boekje in de collectie tot het oudste, en van het 'Soldatenboekje' tot het dagboek van een krijgsgevangene.

De tijdelijke expositie is vanaf 16 maart te zien in de studiezaal van het Stadsarchief. De studiezaal is geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, en elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00 uur.

Gemeentearchief Breda 083
Eén van de tekeningen uit het 'Soldatenboekje'. Het ‘Dag Verhaal’ of  'Soldatenboekje' is een verslag van de eerste Franse inval onder leiding van generaal Dumouriez in de Republiek de Zeven Verenigde Nederlanden in 1793. Foto: Stadsarchief Breda.
NL Bd SA VZ0010 1001 011
Een bladzijde uit het dagboek van krijgsgevangene Willem van der Zwaan. Foto: Stadsarchief Breda.

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven