Archeologisch onderzoek Bavel-Eikberg gepubliceerd

06-11-2019

Uitgebreid archeologisch onderzoek in het plangebied ‘Eikberg Gilzeweg’ in Bavel heeft de archeologen van de gemeente Breda een schat aan informatie opgeleverd. Verspreid over 46 werkputten zijn er honderden sporen aangetroffen en enkele duizenden vondsten verzameld. Veel sporen zijn bemonsterd voor nader onderzoek.
Het archeologische onderzoek heeft meerdere vindplaatsen opgeleverd, waarbij de resten van bewoning en activiteiten vanaf de late middeleeuwen tot en met de vroege zeventiende eeuw zijn aangetroffen.

Gehucht Eikberg

Zoals vooraf werd verwacht zijn er sporen van het gehucht Eikberg aangetroffen. Hoewel er geen enkele gebouwplattegrond teruggevonden is, zijn er ten minste drie woonerven opgegraven. Ook werd de aanwezigheid van een herberg bij het gehucht Eikberg vastgesteld door een grote hoeveelheid gebruiksaardewerk. De scherven van tientallen keramieken objecten, met name eet- en drinkgerei zoals kannen, koppen en mokken, werden teruggevonden in een sloot naast de voormalige herberg.
Uit twee goed bewaard gebleven waterputten kwamen tientallen gebruiksvoorwerpen van hout en metaal die ons een kijkje geven in het dagelijks leven op Eikberg zo'n 400 jaar geleden.

Uitwerking en rapportage

De uitwerking van alle bewoningssporen, gecombineerd met de analyse van de grote hoeveelheid vondstmateriaal heeft enerzijds een goed beeld opgeleverd van het gehucht Eikberg, maar heeft ook nieuwe vragen doen rijzen. Bijvoorbeeld over welvaart binnen het gehucht en over het (plotseling) verlaten van de erven. Alle resultaten van het archeologisch onderzoek op Eikberg zijn gebundeld in een rapportage. Dit weekend werden de resultaten gepresenteerd op de studiedag van het Noord-Brabants Archeologisch Genootschap en vanaf vandaag is de complete rapportage hier te downloaden!
De rapportage bevat niet alleen de beschrijving en interpretatie van alle sporen, ook de specialistische rapportages en een complete vondstcatalogus vol objectfoto's en -tekeningen is toegevoegd.

Download

Het rapport met de bijlagen is via de downloadpagina te downloaden onder het tabblad erfgoedrapporten archeologie of direct via de onderstaande links.

Reconstructietekening van een waterput met pomp. Van het ondergrondse gedeelte van deze houten pomp zijn vrijwel alle onderdelen teruggevonden. (tek. John Harmanus, Gemeente Breda)

S2040920reconstructie artist20impression20v3

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven