19de eeuwse brandput in de Nieuwstraat

12-09-2024

Afgelopen week werd bij grondwerkzaamheden in de Minderbroedersstraat een grote waterput aangetroffen. Deze lag midden op de kruising met de Nieuwstraat. De put had een doorsnede van circa 2 meter. Via een loden pijp kon er water worden opgepompt.

We gaan er van uit dat dit een brandput is geweest om bluswater uit op te pompen. De grootte maar vooral de locatie, midden op straat, wijst daar op. Er moet een groot aantal brandputten in de stad aanwezig zijn geweest op plaatsen waar geen open water voor handen was. In hoeverre deze putten ook water voor "thuisgebruik" leverden is ons niet bekend.

Bij rioleringswerkzaamheden werden regelmatig grote pompputten aangetroffen. Links de vondst in 1969 van een put in de Torenstraat. Rechts in 1974 in de Ginnekenstraat. (foto links: Ben Speekenbrink, foto rechts: maker onbekend. Collectie Stadsarchief Breda)

Op een zestal plaatsen in de stad waren brandspuithuisjes aanwezig waar brandspuiten (eerst met de hand aangedreven en later op stoom) opgesteld stonden. Het enige nog niet afgebroken brandspuithuis staat aan de Nieuwe Huizen.

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven