Wouwerbeekseweg (Bavel)

Gebieden
1947 tot heden
STR285 Wouwerbeekseweg NG19740069 STR285 Wouwerbeekseweg NG19740069

De brug over de Gilzewouwerbeek in de Bolbergseweg, het zogenaamd Lijndonksschoor. (Foto: Frans Brekelmans, 1974. Beeldcollectie Stadsarchief Breda id. NG19740069)

De Wouwerbeekseweg valt onder het buurtschap Tervoort. Volgens de historisch-geograaf Karel Leenders is deze een kaarsrechte verbindingsweg van Tervoort naar de Gilzewouwerbeek richting Bolberg en gedeeltelijk een gehuchtstraat van Tervoort. Een gehuchtstraat is de verbinding tussen boerderijen die samen een gehucht vormen. Veel van deze wegen hebben een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom.
De weg is genoemd naar de Wouwerbeek of Gilzewouwerbeek. Oorspronkelijk was dit de naam van een grote visvijver onder Gilze, een zogenaamde viswouwer, later de naam van de eruit ontspringende beek. De betreffende wouwer was in het bezit van de heren van Breda en werd jaarlijks verpacht voor de visvangst. De naam GiIzewouwer wordt genoemd in 1781, 1833 en 1837. De straatnaam is bevestigd bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Nieuw-Ginneken van 23 mei 1947. Waarschijnlijk bestond hij tevoren al in deze vorm.

Boevenrotstraatje

Aan de noordoostzijde van de Wouwerbeekseweg lag een niet meer bestaand doodlopend zijstraatje, het Boevenrotstraatje. Deze mooie naam bestaat helaas niet meer. Het Boevenrot wordt vaak genoemd als aanduiding voor beemden, heiveld of bouwland.
De naam duikt volgens de toponymist Chr. Buiks al op in 1519 en wordt nog genoemd in 1800. Het Boevenrot lag tussen Tervoort en Dorst. Het tweede lid van Boevenrot is volgens Buiks ongetwijfeld ‘rode’, 'plaats waar bos gerooid is’. Het eerste lid zou kunnen betekenen ‘hoger gelegen‘. Of moet men denken, zegt Buiks, aan een woord van romaanse afkomst, ‘bou’ (van Latijns ‘bove’), ‘rund‘. Dan zou men deze naam kunnen vergelijken met het eerste lid van Boevigne, dat in oude vormen steeds voor komt als Boeverijen. Boevenrot zou dan kunnen betekenen: ‘plaats waar bos gerooid is en waar koeien grazen‘ of iets dergelijks.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988). Deel 19 en 20, Tervoort I en II (1986).

A.W. Jansen, Straatnamen voormalige gemeente Nieuw-Ginneken (Nieuw-Ginneken, 1997).

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven