In mei 2005 kwam bij de gemeente de melding binnen van de projectontwikkelaar, dat bij de sloop van het oude klooster aan de Menno van Coehoornstraat muren waren gevonden. Na inspectie in het veld werd duidelijk dat we hier te maken hadden met goed geconserveerde en zeer diep gefundeerde muren, tot soms wel 7 meter onder het maaiveld, die hoorden bij de zeventiende/achttiende-eeuwse vestingwerken rondom Breda. Op basis van de Monumentenwet 1988 werd besloten nader archeologisch onderzoek te verrichten na de sloop van het gehele klooster en voor de start van de bouw van het appartementencomplex "Heren van Breda".
Opgraving Menno v. Coehoornstraat 2005


Ligging van werkputten op de huidige topografie en op de combikaart met het kadastraal minuutplan 1824 en de vestingkaart
Contragarde "Hollandse Gard"
Bij deze opgraving werden restanten van de contregarde "Hollandsche garde" blootgelegd, aangelegd rond 1682 tijdens de inval van de Fransen. Contregarden zijn vestingwerken die vóór bastions of ravelijnen gelegd worden om te beletten dat er bressen van korte afstand in de bastions of ravelijnen geschoten konden worden. Deze werken hadden een walgang, waarop geschut geplaatst kan worden. Deze contragarde lag vóór het bastion Mansfield.


Links de bekledingsmuur van de contragarde met op de achtergrond Delpratsingel en rechts de blootgelegde fundering. De meetstokken zijn 2 meter lang.
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van