Opgraving Ridderstraat 7 1991

Archeologie
1350 tot heden
Ridderstraat 1991 Ridderstraat 1991

Tijdens de verbouwing van Ridderstraat 7-9 kon in het voorjaar van 1991 een drietal proefputten worden aangelegd in de leegstaande winkelruimte. Dit leidde tot de verrassende vondst van veertiende en vijftiende eeuws muurwerk, leemvloeren en een brandlaag. Ook de zijgevels van het pand bestonden uit laatmiddeleeuws muurwerk. Er werden minimaal uit twee bouwfasen brandmuren (een dwarsmuur die de zaalruimte in tweeën deelde) aangetroffen met sporen van haarden en de bijbehorende stookvloeren. Onder het pand is een monumentale kelder aanwezig met een centrale kolom en een viertal kruisribgewelven.
Het pand dat op een zeker moment gesplitst is had oorspronkelijk een afmeting van 22.5 x 9 meter waarbij moerbalken de gehele breedte overspanden. Datering van de kelder en delen van het opgaand muurwerk is zeker 15e eeuw maar kan ook nog 14e eeuws zijn.

Br 40 91 topo
Br 40 91 1824
De opgraving op de huidige topografie en op het kadastraal minuutplan van 1824

De Ridderstraat, van oorsprong de Sandstraete geheten, leidt over het hoogste punt van het Bredase centrum en was een onderdeel van de vroegste oost-west route. De stadsbrand van 1534, enkele huizen verder uitgebroken, heeft klaarblijkelijk dit pand niet geheel verwoest.

Ridderstraat 1991 2
Ridderstraat 1991
Links de opgravingsputjes op begane grond niveau. Rechts een van de wandkolommen van het kruisribgewelf in de kelder.

Wat stond er in de krant?

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven