Julianabrug (Boeimeer)

Bouwwerken
1936 tot heden
1730 1730

Het wapen van prinses Juliana aan de pyloon aan de Julianabrug, 1994. Dit schild is later gestolen. Foto: Johan van Gurp, BN De Stem. (Collectie BN De Stem, Johan van Gurp)

Bij enkele straatnamen en brugnamen in Breda kunnen we een eenheid van object en naam constateren. De Julianabrug en de Willemsbrug bijvoorbeeld zijn representatieve bruggen, waarin de brugnaam tot uitdrukking wordt gebracht door het wapen van prinses Juliana en de initialen van koning Willem III.

Monumentale brug

De Julianabrug is ontworpen in 1936 door de directeur van Openbare Werken, P.A.H. Hornix. Hij heeft ook de Balfortbrug, de Haagpoortbrug, de Bernhardbrug en de Willemsbrug ontworpen. Op 27 april 1936 stuurde hij zijn eerste ontwerp van de brug aan het College van Burgemeester en Wethouders. Hij had de brug ontworpen als een representatieve brug. De brug zou een geheel nieuw stadsdeel voor bebouwing ontsluiten en was dus als zodanig voor de gemeente een belangrijk bouwwerk, zei hij. Hornix heeft dit in het ontwerp tot uitdrukking gebracht. Hornix stelde voor de brug de Julianabrug te noemen en deze naamsaanduiding te markeren door het aanbrengen van een pyloon met het wapen van prinses Juliana in brons en emaille, zo mogelijk een plaquette van de prinses. Bij de pyloon was een uitbouw aangebracht van waaruit een uitzicht op het nieuwe stadsgedeelte mogelijk was. De bouwcommissie zag de pyloon echter liever vervallen om kosten te besparen. De pyloon is daarna van ontwerp veranderd, maar niet vervallen.

Julianabrug en Julianalaan

De brug werd aanbesteed op 13 november 1936. Prinses Juliana (1909-2004) werd geboren in Den Haag op 30 april 1909. Op de dag vóór haar 28ste verjaardag, op 29 april 1937, werden de Julianalaan en de Julianabrug naar haar genoemd. Op 7 januari 1937 trouwde Juliana in Den Haag met prins Bernhard. De Julianabrug en Julianalaan zijn dus vernoemd na haar huwelijk.

Wapenschild

Op 22 september 1937 had Hornix een wapenschild ontworpen in rood koper, waarop het wapenschild zou worden geschilderd. Hornix stelde voor bij de pyloon een uitzichtpunt met zitbanken aan te brengen. Hier is het niet meer van gekomen. Het wapenschild is in de jaren negentig van de twintigste eeuw gestolen en vervangen door een slechte kopie met fouten in de schildering.

Boermeersingel, Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven