Huis Ocrum onderdeel van De Nieuwe Veste

Archeologie
1534 tot heden
  • Huis Ocrum  

Huis Ocrum dankt zijn naam aan de edelman Jean de Hocron, een vooraanstaand lid van de hofhouding van Hendrik III van Nassau. Na de stadsbrand van 1534 heeft hij op de restanten van een afgebrand pand een nieuw hofhuis laten bouwen. De huidige voorgevel in neorenaissance stijl is aangebracht tijdens een ingrijpende verbouwing aan het einde van de negentiende eeuw. 


De oudste gedeelten van Huis Ocrum dateren van even na de stadsbrand van 1534. Het enorme pand heeft in zijn leven heel wat bestemmingen gehad. Meerdere malen zijn Huis Ocrum en het naastgelegen Huis Hersbeek samengevoegd en gesplitst. Hiervan zijn de sporen op verschillende plaatsen nog zichtbaar in de vorm van dichtgemetselde doorgangen. Het pand heeft onder andere nog gediend als klooster, ambassade, koninklijk onderkomen, militair magazijn, weeshuis en kunstacademie. 


Tegenwoordig maakt het deel uit van Nieuwe Veste, cultureel centrum en bibliotheek. Het nieuwe gedeelte is in 1996 ontworpen door de architect Herman Hertzberger. Bij de nieuwbouw is een eeuwenoude, bijzondere, zwarte moerbeiboom in de voormalige tuin van Huis Ocrum gespaard. De zoet framboosachtige vruchten werden vroeger veel gegeten.

Ook interessant

Opgraving Molenstraat 1991
Vanaf de zomer tot midden december 1991 vond er grootschalig archeolog...
Archeologie
Lodewijk Napoleon in Breda
In 1806 werd Breda vereerd met een bezoek door de kersverse koning van...
Gebeurtenissen
Mariabeeld van het weeshuis
In de collectie van Breda's Museum bevindt zich een gigantisch Mariabe...
Voorwerpen
Zwarte moerbei
Het Huis Ocrum is een van de oude statige hofhuizen die de Bredase bin...
Voorwerpen
De vrede van Breda
Breda was in 1667 van mei tot eind augustus de plaats voor de vredeson...
Gebeurtenissen

Locatie

Sint Janstraat 18, 4811 ZM Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Handige links

Nieuwsbrief