De Hoogeindsestraat bestaat nog steeds. Het is een weggetje aan de zuidzijde van de Tilburgseweg, volkomen weggedrukt tussen de autoweg naar Utrecht en het bedrijventerrein Minervum. Een restant van een restant van een restant.
Voordat de huidige woonwijk Heusdenhout gebouwd werd, in 1965, liep de Hoogeindsestraat van de Heusdenhoutseweg, tegenover Weilust, in een wijde boog naar de Tilburgseweg. De autoweg naar Utrecht is aangelegd in 1963. Slechts een miniem deel van de Hoogeindsestraat lag ten oosten van de autoweg, maar hier stond toevallig het enige overblijvende huis. Vandaar dat dit gedeelte de naam Hoogeindsestraat behield.
Om de loop van de straat beter te begrijpen kunt u via de website Topotijdreis de historie van deze straat volgen. Let dan vooral op het restant dat nog op de Tilburgseweg uitkomt.
Op het minuutplan van het kadaster van 1827 staat het straatje aangeduid als Oude Baan van Dorst op Ginneken. De toponymist Chr. Buiks zag de naam Hoogeindsestraat voor het eerst in 1829 vermeld.
Het oude Hoogeind
In 1957 werd een nieuwe straat in de wijk Brabantpark het Hoogeind genoemd. Het oorspronkelijke Hoogeind ligt echter waar nu nog de Hoogeindsestraat ligt. Buiks heeft al vermeldingen gevonden van percelen aan het Hoogeind of op het Hoogeind in Heusdenhout in 1551, 1564, 1627 en later.
De soortnaam ‘eind’ treedt volgens Buiks in zeer veel gehuchtsnamen op in de omgeving van Breda. Vergelijk het Kerkeind (te Bavel), het IJpelaarseind (Bavel), het Hoeveneind (Teteringen), het Moleneind (Teteringen) enzovoorts. Hoogeind betekent dus het hooggelegen gebied aan het einde van de bebouwing.