Duivelshoek (Centrum)

Gebieden
1600 tot heden
Str234 duivelshoek dsc 1560 Str234 duivelshoek dsc 1560

Aan de Duivelshoek is kort geleden een nieuw appartementencomplex gebouwd. Er wordt dus weer gewoond aan de Duivelshoek.

De Duivelshoek is een steeg aan de noordzijde van de Boschstraat, tussen de huisnummers 53 en 57. De naam komt pas voor het eerst voor in 1807. Tevoren droeg de steeg namen als de Gang achter Rapenburg, de Doelstraat en de Kleine Doelstraat.

Arme mensen

De bekende Bredase historicus A. Hallema verklaart de naam Duivelshoek als de naam van een oorspronkelijk beruchte buurt, zoals ook Amsterdam en Den Haag die onder die naam hadden. In de winter woonden hier bedelaars, kunstenmakers, kramers, ratten- en mollenvangers en dat slag van lieden, die zich in het zomerse seizoen over het platteland verspreidden. Duivel moeten we dan opvatten als arm persoon en hoek als uithoek of achterhoek. Zie ook de kalishoek in Ginneken.

Stinksteeg

Een andere mogelijke verklaring is de volgende. in Rotterdam bestond in de zeventiende of achttiende eeuw in het niet bepaald frisse buurtje ten westen van de Zijlsteeg een Duivels Aarsgat, ook wel de Helsteeg of Stinksteeg genoemd. Het stonk hier gewoon als de hel. Ook in Antwerpen bestond een Duivelstraatje. In 1851 klaagde men over de vuilheid van deze steeg en de vuile en ongezonde uitwasemingen die opstegen uit de hier gelegen modderpoel. De Duivelshoek in Breda kwam uit op het modderige water van de Oude Vest die hier toen nog liep. Het element ‘duivel’’ kan dus met zo goed duiden op de stank die hier heerste.

Studenten

Sinds kort wordt er weer gewoond in de Duivelshoek. Sinds 2014 staat hier een complex met veertien studentenstudio’s. De Duivelshoek wordt aanbevolen als een superlocatie, gelegen op loopafstand van de diverse onderwijsinstellingen, het station, het Valkenberg en overige faciliteiten in het centrum.

Literatuur

A.Hallema, ‘Straatnamen in Breda en omgeving’, in Dagblad van Noordbrabant en Zeeland, 15 mei 1941.
H.L.V. de Groote en R. van Passen, ‘Een Antwerps Duivelstraatje geïdentificeerd’, in Naamkunde 1979.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven