Dr. de Visserschool

Bouwwerken
1928 tot heden
  • De protestants-christelijke basisschool Dr. de Visser aan de Serrarislaan 32 in het Ginneken (bron: Van Meijel)  

In de jaren 20 van de vorige eeuw kwam er einde aan het verschil in behandeling van het openbare en het bijzondere onderwijs. Als gevolg van deze wetswijziging werden de scholen nu op dezelfde manier gefinancieerd en waren de geldzorgen van de schoolbesturen voorbij.

Ook de protestantse gemeenschap wilde dan nu ook graag een eigen school oprichten en in 1921 werd er dan ook een aanvraag gedaan bij het gemeente bestuur van Ginneken voor de bouw van een nieuwe school.

Schoolstrijd

Omdat de openbare Laurentiusschool deels leegstond werd er geen toestemming verleend voor de nieuwbouw en de protestantse school moest de leegstaande lokalen gaan gebruiken. Dit resulteerde in een zes jaar durende schoolstrijd. Het was niet zo dat het gemeentebestuur christelijk onderwijs wilde weren maar het was hoofdzakelijk een financiele kwestie omdat een bouw van een nieuwe school veel geld zou kosten. Via verschillende nieuwe plannen en inmenging van Gedeputeerde staten en de Minister nam in 1927 de gemeenteraad de historische beslissing om, tegen advies van burgemeester en wethouders in, geld beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuwe school.

De school mocht echter niet worden gebouwd op de gewenste locatie aan de Werfstraat. Tussen de gedempte Markstraat (Regentesselaan) en de Van der Borchlaan zou in het verlengde van de Seeligstraat (Burgemeester Serrarislaan) een verbindingsweg worden aangelegd waaraan een terrein van 30 bij 45 meter beschikbaar zou zijn voor de bouw van een nieuwe school.

Het schoolgebouw

Het schoolgebouw is ontworpen door architect Verwoerd van Bouwbureau J. Korteweg A. Czn en is gebouwd in een zakelijk expressionistische bouwstijl. Op 3 september 1928 werd de school officieel geopend. Het schoolgebouw behoord tot het gangtype. Het schoolgebouw staat in een woonbuurt in Ginneken die tussen de twee wereldoorlogen is aangelegd. Het schoolgebouw kijkt uit op de Mark.

Literatuur

Jansen, Ad (1990) Een halve eeuw Ginneken; Schetsen uit de periode 1890-1942. Deel 1. Breda: Boekhandel Hein van Kemenade.

Ook interessant

Laurentiusschool
Laurentiusschool 1916 tot heden
De katholieke meisjes uit het Ginneken konden al sinds 1871 naar de sc...
Bouwwerken
Straatnamen Ginneken
Straatnamen Ginneken 1200 tot heden
Tot 1942 maakten Ginneken, Bavel en Ulvenhout en een aantal gehuchten ...
Gebieden
Architecten Korteweg, Verwoerd en Temme
De meest spraakmakende architectencombinatie tussen de twee ...
Personen
Bouwwerken
Ginneken
Ginneken 1246
De plaatsaanduiding Ginneken komt voor het eerst voor in 1246, maar he...
Gebieden

Locatie

Serrarislaan 32, 4835 LH Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief