Laurentiusschool

Bouwwerken
1916 tot heden
1490 1490

De Laurentiusschool aan de Van Gaverenlaan 18 in het Ginneken (bron: van Meijel)

Laurentiusschool2 Laurentiusschool2

Het interieur van de Laurentiusschool

Laurentiusschool 3 Laurentiusschool 3

Uitbreiding van de Laurentiusschool uit 2000 aan de Dillenburgstraat

/

De katholieke meisjes uit het Ginneken konden al sinds 1871 naar de school van de Zusters van Etten aan de Ginnekenweg 335. Het duurde echter nog 45 jaar voordat de katholieke jongens een eigen school kregen. Vanwege de ongelijke subsidiëring van het bijzonder onderwijs in vergelijking met het openbaar onderwijs dat pas in 1920 werd rechtgetrokken, was er jarenlang simpelweg niet het geld om een tweede school te bouwen.

De jongensschool

In 1916 was de school aan de Dillenburgstraat gereed. Deze school is ontworpen door de architect J.H. Groenendaal in de geest van de reeds bestaande school in Wouw. In 1930 was het aantal leerlingen zo sterk gegroeid dat twee lokalen moesten worden bijgebouwd. Dat gebeurde aan de noordzijde, aan de kant van de Van Gaverenlaan, en aan deze straat is ook de huidige hoofdingang gevestigd.

Vanaf 1939 was er ook een U.L.O gevestigd in de school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schoolgebouw vanaf 1943 door de Duitse Wehrmacht gevorderd. Alle klassen werden toen over verschillende locaties verspreid om de lessen door te kunnen laten gaan.

Zowel de aantallen leerlingen op de basisschool als de middelbare school bleven gestaag stijgen. In 1950 werd de Laurentiusschool door architect J. de Lint verbouwd, om zo het aantal lesruimtes te verdubbelen. Na een terugloop in het aantal leerlingen in de jaren 80 was het in 2000 opnieuw nodig om de school uit te breiden.

Het gebouw

Het oorspronkelijke gebouw is gebouwd in de stijl van de neorenaissance en de uitbreiding uit 1950 tot de Delftse school. De uitbreiding aan de Dillenburgstraat uit 2000 wijkt qua stijl helemaal af van de oudere delen van de school.

Uitbreiding van de Laurentiusschool uit 2000 aan de Dillenburgstraat

Oorspronkelijk bestond de school uit één lange vleugel met aan de ene kant een gang en aan de andere kant de klaslokalen. De uitbreiding uit 1950 zorgde ervoor de gang in het midden van de vleugel kwam te liggen en dat er tegenover de klaslokalen, kantoren en docentkamers zijn gelegen. Ook werd er een extra verdieping aan het gebouw toegevoegd. Deze indeling heeft het schoolgebouw nog steeds.

Literatuur

Jansen, Ad (1990) Een halve eeuw Ginneken; Schetsen uit de periode1890-1942. Deel 1. Breda: Boekhandel Hein van Kemenade

Van Gaverenlaan 18, 4835 CD Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven