Charles Stulemeijerbrug

Bouwwerken
1880 tot heden
1748 1748

Onthulling van de plaquette op de Charles Stulemeijerbrug. Van l. n. r.: commissaris van de koningin Kortmann, burgemeester Geuljans en Charles Stulemeijer. Foto: Hans Chabot. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De brug over de rivier de Mark in de Backer en Ruebweg is voorzien van en pyloon met een plaquette ter herinnering aan Charles Stulemeijer. Deze naamgeving is een grote zeldzaamheid in Breda. Het is de enige combinatie van brug plus plaquette plus bijpassende brugnaam.

Een groot industrieel in Breda

Charles Stulemeijer (1880-1968) was een groot industrieel in Breda. Hij stichtte in 1898 aan de huidige Markkade de firma F.J. Stulemeijer, een van de eerste fabrikanten van gewapend beton in Nederland. In 1905 werd de onderneming omgezet in de N.V. Internationale Gewapendbeton Bouw (IGB). Medegefinancierd door de IGB stichtte Stulemeijer in 1919 de NV. Hollandsche Kunstzijde Industrie (HKI). Ook deze fabriek lag aan de Markkade. Terwijl Stulemeijer vanaf de Eerste tot aan de Tweede Wereldoorlog gedelegeerd commissaris van de IGB was, nam hij in 1933 de dagelijkse leiding van de HKI op zich en behield die tot 1952. Volledige zelfstandigheid is de HKI overigens niet beschoren geweest, maar onder Stulemeijers leiding kon het bedrijf toch een eigen plaats behouden. Al vrij kort na de oprichting ontstond samenwerking met de N.V. Nederlandse Kunstzijdefabriek (Enka), die in 1929 met de Duitse Vereinigte Glanzstoff Fabriken was gefuseerd tot de Algemeene Kunstzijde Unie (AKU). Stulemeijer loodste de HKI door de malaise- en oorlogsjaren en legde daarbij de basis voor een spectaculaire naoorlogse groei. De nauwe verstrengeling van de HKI met de -gedeeltelijk Duitse- AKU stelde Stulemeijer wel voor problemen. Charles Stulemeijer ligt begraven onder een indrukwekkend grafmonument op Zuilen, een van de grootste grafmonumenten in Breda.

Plaquette aan brug

Op 23 september 1960 vierde Stulemeijer zijn tachtigste verjaardag. Op de receptie op het hoofdkantoor van de I.G.B. aan de Willemstraat deed burgemeester R.M.A.A. Geuljans de mededeling dat de brug over de rivier de Mark in de Noordelijke Rondweg, die op dat moment zijn voltooiing naderde, de naam zou krijgen van Charles Stulemeijer. Op 24 augustus 1962 onthulde burgemeester Geuljans, in tegenwoordigheid van de commissaris der koningin in Noord-Brabant Kortmann, en Stulemeijer zelf, de bronzen plaquette aan een pyloon van de nieuwe brug in de Backer en Ruebweg. De plaquette is vervaardigd door de Amsterdamse beeldhouwer Geurt Brinkgreve. Pas bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 31 oktober 1963 kreeg de brug ook officieel de naam Charles Stulemeijerbrug.

Literatuur

J. van Haastert, De honderd bruggen van Breda (Breda, 1973, manuscript).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).
J. van Oudheusden e.a. (red.), Brabantse biografie. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Noordbrabanders. Deel 1 (Uitgeverij Boom en Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, Amsterdam/Meppel 1992).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven