De buurt (wijk) Belcrum maakt onderdeel uit van de wijk (het stadsdeel) Breda-Noord. De Belcrum is gedeeltelijk industriegebied. De wijk is gebouwd in het interbellum en maakt onderdeel uit van het Plan Schaap. Dit gebied behoorde voorheen tot de gemeente Teteringen en werd geannexeerd in 1927. De oudste bebouwing, van voor 1927, behoorde in de Teteringse tijd tot de buurschap Terheijdense Hoek. In het interbellum werden niet opzettelijke aparte wijken aangelegd. Alleen bij toeval ontstonden geïsoleerde wijken met natuurlijke grenzen, zoals de Belcrum en Boeimeer.
Een van de oudste wijknamen in Breda
De naam Belcrum is een van de oudste wijknamen in Breda. De naam Belckenem wordt volgens de toponymist Chr. Buiks al vermeld in 1377. Het eerste element van de naam Belcrum wordt door Buiks verklaard als bolk, bulk, blok of blook, omsloten gronden. ‘Heem’ duidt een nederzetting aan van personen, verbonden door familiebanden of door dienstverband, zoals in Bergem, Houthem, Ginnegem en andere namen. Deze heem-namen worden gedateerd in de vierde eeuw. Mertershem was de oude naam van Princenhage. Waarschijnlijk is de Belcrum al vroeg in de middeleeuwen bewoond geweest, zegt Buiks.
De Krochten
De Krogten (correct gespeld de Krochten) is een industriegebied in Breda-Noord. Het bestemmingsplan Krogten is door de gemeenteraad vastgesteld in 1963. Het gebied behoorde voorheen tot de gemeente Teteringen en werd in 1942 en 1961 geannexeerd. Het noordelijkste gedeelte van het industrieterrein, in de volksmond Pindorp genoemd, werd in 1997 geannexeerd van de gemeente Terheijden.
Laaggelegen grasland
De naam Croeght komt volgens de toponymist Chr. Buiks al voor in 1364 en het meervoud Croechte in 1440. Krocht betekent volgens hem laaggelegen grasland. In de omgeving van Breda zijn krochten meestal iets hoger gelegen gronden in veengebieden. De Krochten was oorspronkelijk een polder, maar bij de aanleg van het industrieterrein is deze opgespoten met zand.
Vogels en toponiemen
Een gedeelte van de straten in de Belcrum draagt oude namen: de Speelhuislaan, de Crogtdijk (of Krochtdijk) en de Terheijdenseweg. In de jaren twintig zijn de straten in de nieuwe wijk genoemd naar vogels. Een uitzondering hierop zijn de Veestraat (verwijzend naar het voormalige slachthuis) en de Polderstraat.
De straatnamen in de Krochten zijn ontleend aan oude toponiemen, oude veldnamen, wat voor een bedrijventerrein soms wel een bizarre indruk maakt. Een aantal straten en bruggen draag typisch ‘industriële’ namen: de Veilingkade, de Industriekade, en de Charles Stulemeijerbrug. Deze doen meer recht aan het industriële karakter van deze buurt.
Literatuur
Chr. Buiks, Toponiemen van Teteringen (z.p., 1990).