Belgiëplein en Belgische buurt Hoge Vucht

Gebieden
1964 tot heden
1617 1617

De Sint Franciscuskerk op het Belgiëplein vlak na de bouw, 1968 (foto: Ben Speekenbrink) (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels, enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier bijvoorbeeld riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
Tot midden de jaren zestig werd thematische straatnaamgeving op grote schaal toegepast, maar toen werd het inmiddels al beschouwd als saai en troosteloos.

Belgische gemeenten

De straten in Biesdonk en Wisselaar werden in 1964 genoemd naar Belgische gemeenten. Sinds de jaren zestig zijn echter een groot aantal van die gemeentes gefuseerd en de straatnamen verwijzen dan ook niet noodzakelijkerwijs naar huidige Belgische gemeenten. De meeste straten zijn genoemd naar Vlaamse gemeenten, enkele naar Waalse (Charleroi, Namen, Bastenaken). De gemeentenamen zijn min of meer in clusters uitgegeven om enige logica in de wijk te behouden. Zo liggen Bastenaken en Dinant beide in de Ardennen, Eupen en Malmedy beide in de voormalige Oostkantons en hebben Averbode en Affligem beide een grote abdij. De straten die naar deze gemeenten zijn vernoemd liggen ook in de wijk dicht bij elkaar.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven