Hamdijk (Hoge Vucht)

Gebieden
1725 tot heden
1765 1765

Een boerderij aan het Hamdijkje in 1961, vóór de bouw van de nieuwe wijk Hoge Vucht. Foto: H.A. Hagen. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Te midden van de Belgische straatnamen in de Hoge Vucht treffen we de naam Hamdijk aan. Deze straatnaam is in 1964 ontleend aan het vroegere Hamdijkje dat van de Terheijdenseweg naar de Groenedijk liep.

Het oude Hamdijkje

De toponymist Chr. Buiks vond een vermelding van de Hamdijk uit 1725. Waarschijnlijk, zegt hij, is Hamdijk corrupt voor (een verbastering van) Aarddijk. De Aarddijk wordt al vermeld in 1529 en was de naam voor de oude baan van Breda naar Terheijden (de huidige Oude Baan en Hartelweg ). Een zijstraatje van de Aarddijk was in 1783 het Aarddijkje. Het Aarddijkje was dus het kleine broertje van de grote Aarddijk. Later is deze naam niet meer begrepen en is hij verbasterd tot Hamdijk.

Aarddijkje

De Aard op zijn beurt wordt al genoemd in 1331. Het was een deel van de gemeente van Breda, een plaats waar een beperkt aantal geërfden zijn vee mocht laten weiden en waar ook turf gestoken mocht worden. De Aard bij Breda maakte deel uit van de gemene gronden die in 1280 door Arnoud van Leuven en zijn vrouw aan de inwoners van Breda werd geschonken, aldus Buiks.

Literatuur

Chr. Buiks, Noordbrabantse plaatsnamen, Teteringen (z.p., 1990).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven