Uit een oude doos (3)

30-03-2017

De inhoud van een vroeg 20e eeuwse kelder zou nooit het archeologische nieuws halen maar bij Erfgoedweb werkt het toch iets anders. Daarom dit bericht over een groot aantal flessen en flesjes, in 1997 bij een opgraving aan de Kraanstraat verzameld.

BR 59 97 GL groepsfoto


In de jaren '50 werd een reeks van woningen gesloopt te hoogte van de huidige fietsenstalling. Dit om een cityring om de binnenstad aan te leggen. Gelukkig is dit gedeelte van de ring nooit uitgevoerd ! De Kennedylaan en de Oude Vest waren ook een onderdeel van deze ring.
Bij het archeologische onderzoek in 1997, waar zeer belangrijke middeleeuwse sporen werden aangetroffen, zijn ook enkele kelders opgegraven die voor de jaren '50 al in onbruik waren geraakt en gevuld waren met afval. De getoonde flesjes bevonden zich daar ook onder. Daarbij o.a.:
- Een beugelfles van de brouwerij "de Drie Hoefijzers" van de familie Smits van Waesberghe (2e fles links achter)
- Een kogelfles (voor koolzuurhoudende limonade) van firma Rappard en van Weel, later de "Bredasche Melkinrichting" (fles middenin ). De glazen kogel in de hals voorkwam dat de "bubbels" uit de vloeistof verdwenen. Overigens is de relatie tussen een melkinrichting en limonade onduidelijk.
- Afmeetflesjes om een vloeistof te verdunnen in resp. een wijnfles of een literfles, dus twee rijen maatstreepjes (flesjes links voor)

BR 59 97 GL 1045 1250a
BR 59 97 GL 1045 1252a
BR 59 97 GL 1045 1240b


Daarnaast nog enkele ander beugelflessen,medicijnflesjes, een inktpot en potjes voor vaste stoffen. Er zijn geen handgeblazen flessen meer aanwezig. Kenners moeten dit complex aan de hand van de vormen en merknamen nauwkeurig kunnen dateren.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven