Uit een oude doos (3)

13-05-2016

In 1991 werden bij opgravingen in de Molenstraat (op de plaats van de huidige bibliotheek) een 12tal woonhuisjes met achtererven opgegraven. Deze opgraving leverde zoveel vondsten op dat ze niet allemaal uitgezocht en verwerkt konden worden. Het was een tijd dat het ene archeologische onderzoek opgevolg werd door het andere. Dus geen tijd voor uitwerking en rapportages.

Molenstraat vondsten
Vondsten uit een 17e eeuwse beerput. Naflink gepuzzel zijn bijna alle vormen goed herkenbaar: veel kookpotten, papkommetjes en pispotten. Op Open Monumentendag 2014 zijn deze vondsten tijdens de rondleidingen te zien

De afgelopen jaren is het wat betreft opgravingen in de historische binnenstad een stuk rustiger geworden.Er wordt alleen onderzoek uitgevoerd waar de bodem verstoord gaat worden. Af en toe kan een deel van het nog niet bekeken vondstmateriaal van oudere opgravingen bekeken worden: het komt op de uitlegtafels en wordt bij elkaar gepuzzeld en geplakt. Het gaat hier om de inhoud van enige tientallen afvalkuilen en beerputten uit de periode 1300-1900. De vondsten geven een mooi beeld van wat huishoudens in deze periode aan huisraad bezaten. Het dierlijke botmateriaal en bijvoorbeeld de aangetroffen pitten en zaden leren ons veel over het eetpatroon en ontwikkeling daarvan over een aantal eeuwen heen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven