Dit 18e eeuwse scheerbekken met de fraaie paarse beschildering hoorde ongetwijfeld thuis bij de uitrusting van een barbier. Naast scheren en knippen was deze vaak ook chirurgijn en bekwaam in het aderlaten. Kenmerkend voor het scheerbekken is de uitsparing (deels zichtbaar aan de voorzijde) waardoor de kom beter de de nek of keel gezet kon worden.
Scheerbekkens worden maar zelden gevonden. De enkele exemplaren die in Breda zijn opgegraven waren gemaakt van onbeschilderd (wit) Delfts aardewerk. Dit uitzonderlijke exemplaar is gevonden door amateurarcheologen die begin jaren '80 op een achterterrein aan de Grote Markt een "eigen" opgraving uitvoerden. Gelukkig zijn alle vondsten en de documentatie uiteindelijk op de juiste plek terechtgekomen.....
Uit de oude doos (12), het scheerbekken
21-11-2017
Links het scheerbekken met de bijzondere paarse beschildering. Rechts het schilderij "de barbierswinkel" van Adriaen van Ostade uit 1673. Achterin de winkel zwachtelen de barbier (herenkapper en heelmeester) en een assistent het onderbeen van een patiënt in. De winkel is opgesierd met de geheimzinnige attributen van het barbiersvak: flessen en potjes en een distilleerkolf. (bron: Rijksmuseum, Amsterdam)
Erfgoedweb is een initiatief van