Thee in diverse smaken

21-03-2022
Twee theepotten met gedrukte idylische decoraties. Rechts een theepot met een dekselfragment uitgevoerd in "Basalt ware". Klik voor vergroting

De vondst van diverse theepotjes in een laat 18de eeuws beerputje op een achtererf van de Veemarktstraat geeft een goed beeld van de razendsnelle ontwikkeling van met name de Engelse aardewerkindustrie. In 70 jaar tijd verandert het ambachtelijke potterbakkersbedrijf in een omvangrijke ceramiekindustrie.

De vondst rond 1710 van een nieuw soort klei, de kaoline aarde, in Devon en Dorset maakte het mogelijk om flinterdun schotelgoed te vervaardigen dat onder veel hogere temperaturen kon worden gebakken. Men ging experimenteerde met glazuren en toevoegingen aan de klei om deze te kleuren. Uiteindelijk werd het schotelgoed niet meer handbeschilderd maar met een bijzondere druktechniek van een decoratie voorzien. Doordat er met persen en vormen werd gewerkt was het mogelijk om zeer ingewikkelde decoraties in de klei te drukken.

BR 20 15 0092 CER10 AW5415 low

Een groot fragment van een sauskom, vervaardigd in industrieel steengoed met ingewikkelde geometrische patronen. Datering 2e helft 18de eeuw.

Het was uiteindelijk Josiah Wedgwood die de talloze variaties in grondstoffen en decoraties tot een enorm commercieel succes maakte. Dit luidde ook het einde in van de Delftse pottenbakkerijen. Het Engelse schotelgoed was kwalitatief superieur en kon snel op alle veranderingen van smaak inspelen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven