21 februari 2017

Terug van weggeweest, een 17e eeuwse passer

Tijdens archeologisch onderzoek in 1999 op het terrein achter de voormalige Kloosterkazerne ( nu Holland Casino) werd in de nabijheid van een 17e eeuws soldatenbarakken complex een grote  hoeveelheid metalen objecten opgegraven, alles in slechte staat. De afgelopen jaren zijn een aantal voorwerpen schoongemaakt, geconserveerd en gerestaureerd. Deze 17e eeuwse steekpasser is onlangs teruggekomen uit het restauratie-atelier "Restaura".
BR-43-99_MT-2612_passer.jpg

Met deze steekpasser kan een cirkel of cirkelboog in diverse ondergronden worden gekrast. De steekpasser wordt ook gebruikt om een aantal precies gelijke afstanden mee af te passen. Daarbij wordt de afstand tussen beide punten precies afgesteld en vervolgens plaatst men de ene punt bij het begin, draait het andere been in de te volgen richting en dit herhaalt zich zo vaak als nodig is. De passer "wandelt" als het ware over het materiaal. Bij elk geprikt puntje kan vervolgens verder afgetekend worden. Het is op deze manier zeker dat de onderlinge afstanden precies gelijk zijn. De stroefheid van het scharnier garandeerde de afgestelde afstand. (bron: wikipedia)

De passer is vervaardigd uit een koperlegering en versierd met punt-cirkel decoraties. Aan één zijde is een Franse lelie ingegraveerd. De passer heeft ijzeren punten.

BR-43-99_MT_2612_passer_voor.jpg
De passer in de staat  zoals deze tijdens de opgraving werd aangetroffen

Deel dit bericht

Nieuwsbrief